4 / 5

Care sunt cele mai mari riscuri pentru fondurile de pensii?

Adrian Stavaru (foto), Aegon Pensii: Pe teren lung, riscurile induse de fluctuatiile pietei de actiuni chiar daca semnificative, sunt totusi la un nivel care nu pune probleme fondurilor de pensii, data fiind expunerea inca redusa (sub 15%) pe pietele bursiere. Spre comparatie, fonduri precum cele din Polonia, au in jur de 35%-40% din active plasate in actiuni.

Pe de alta parte, semnale care sa sugereze derapaje majore la nivel macro, care sa scada apetitul investitorilor pentru titlurile de stat romanesti avand efect cresterea randamentelor, sunt si ele putin probabile. Cu toate acestea ,incertitudinea privind solutionarea crizei datoriilor suverane si incetinirea cresterii economice in SUA si UE, poate inca duce la acutizarea momentelor tensionate pe pietele internationale, cu efect negativ asupra pietelor, in special a celor mici ca BVB.

Simona Ditescu, BCR Pensii:
Consider ca cel mai mare risc pe plan local pentru portofoliile fondurilor de pensii este riscul politic, anume acela ca reforma fiscala sa se opreasca in 2012.

Pe plan international riscurile vor veni probabil din propagarea problemelor tarilor din periferie catre tarile fara deficite care au sustinut integritatea zonei euro.

Bogdan Georgescu, BRD Pensii: Sa obtina o performanta pe termen scurt care sa nu fie inteleasa de publicul larg. Altfel, Administratorii au obligatia de a constitui provizioane pentru garantarea sumelor nete convertite in unitati de fond.

In plus va exista si un fond de garantare la care de asemenea administratorii vor subscrie, tocmai pentru a reduce la minimum orice risc investitional.

Iulius Postolache, Allianz-Tiriac Pensii Private:
Consider ca principalul risc cu care se confrunta orice administrator de portofoliu in pietele locale este riscul de lichiditate. M-am referit la „pietele locale” pentru a nu izola aici doar actiunile listate, lipsa de lichiditate avem si in piata titlurilor cu venit fix (fie ele titluri guvernamentale sau obligatiuni corporative).

Acest risc creste proportional cu dimensiunea activelor aflate in administrare iar pentru fondurile mari reprezinta o problema importanta in momentul in care se doreste rebalansarea portofoliul sau investirea unor sume noi. Din fericire exista in prezent un dialog deschis intre reprezentantii APAPR si CSSPP cu privire la noul proiect privind viitoarea norma de investitii. Imi pun mari sperante in faptul ca aceasta va permite fondurilor de pensii acoperirea unei game mai largi de riscuri cum ar fi cel de lichiditate, de credit, de piata, etc.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri