4 / 10

Banci: Economisire

Depozitele bancare vor ramane si anul viitor una dintre cele mai sigure, dar si profitabile, modalitati de investitie, in conditiile in care institutiile de credit vor cauta sa atraga resursele populatiei in lipsa finantarilor de la bancile-mama.

In ultima perioada, bancile s-au lansat in oferte cat mai tentante pentru cei care doresc sa economiseasca. Pe de o parte sunt institutiile de credit elene, care au unele dintre cele mai tentante dobanzi la depozitele bancare.

De exemplu, Piraeus Bank ofera pentru un depozit in lei, la 5 luni, o dobanda de 8% pe an, in timp ce la euro, la o scadenta similara, randamentul merge pana la 4,8% pe an. Totodata, Bank of Cyprus acorda o dobanda de 7,15% pentru un depozit pe 35 de zile.

Presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, spune ca este normal sa existe un anumit interes pentru depozitele locale in conditiile in care unele banci europene au mentionat "mai direct, mai indirect" ca subsidiarele lor vor trebui sa se descurce cu resursele locale.

"Avem in acest moment, in ceea ce priveste economisirea, o situatie putin diferita fata de cea cu care eram obisnuiti, si anume faptul ca bancile mergeau cam in aceeasi directie cu schimbarea dobanzilor la depozite. Cam toata lumea se ducea la un moment dat in crestere sau in scadere. Acum a aparut, in mod firesc, o oarecare separare, in sensul ca in timp ce unele banci au redus dobanzile, altele au preferat sa ramana la niveluri mai inalte si chiar negociaza, sa spunem, dobanzi mai inalte", a precizat Ghetea.

Potrivit unui studiu realizat de Novel Research, aproape jumatate dintre romani spun ca nu reusesc sa economiseasca bani intrucat nu castiga suficient.

Slide realizat din George Dobre


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri