3 / 5

Catalina Molnar, UniCredit Tiriac Bank

Scenariul de baza presupune o depreciere a leului in anul 2013, cursul EUR-RON putand varia intre 4.55 si 4.70. Acest scenariu poate fi justificat de presiunile persistente pe cursul de schimb din anul 2012, determinate in mare masura de miscarile de capital (pentru prima data dupa 2009 au fost consemnate iesiri de capital pe zona investitiilor de portofoliu si a altor tipuri de investitii de tipul imprumuturilor/depozitelor).

Avand in vedere ca Romania continua sa creeze deficit comercial (persistenta acestuia fiind chiar ridicata in contextul deprecierii leului), iar finantarea externa este din ce in ce mai selectiva in contextul international actual, riscurile de depreciere se mentin. Absorbtia fondurilor europene - o alternativa importanta de finantare, continua sa performeze sub asteptari, iar procesul de deleveraging la nivelul sistemului bancar european va afecta Romania pe mai departe (in funtie de cat de ordonat si de limitat va fi acesta, impactul va fi pe masura).

Vulnerabilitatea creste cu atat mai mult cu cat in anii 2013 si 2014 serviciul datoriei catre FMI atinge maximul de circa 5 mld. echivalent euro pe an. Necesitatea unui management al rezervelor mai prudent poate limita posibilitatea de interventie pe piata valutara. Banca nationala a demonstrat ca nu se opune deprecierii leului daca fluxurile de capital sunt de asa natura, insa poate folosi diverse instrumente (tranzactii valutare, controlul lichiditatii) pentru a limita volatilitatea excesiva.

Acordul cu FMI-CE expira anul urmator in martie, insa la nivel declarativ exista interesul de a se incheia un nou aranjament de tip precautie, indiferent de culoarea politica. Acesta reprezinta o ancora importanta pentru investitori ca reformele sa continue in Romania. Insa mai mult decat atat este nevoie de un guvern cu sustinere majoritara in parlament, de stabilitate politica, dar si de masuri care sa creasca competitivitatea economica.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri