2 / 7

Diminuarea cu peste 30% a pensiilor pentru tinerii de astazi

Sistemul fondurilor de pensii private, prin componentele sale ‐ pensiile private obligatorii (Pilonul II) si pensiile facultative (Pilonul III), completeaza arhitectura sistemului de pensii din Romania, in scopul asigurarii unei pensii private, distincte, care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public (Pilonul I).


Conform prognozelor, se asteapta o majorare substantiala a numarului de pensionari, concomitent cu reducerea efectivului de salariati, ceea ce inseamna ca sumele care pot fi incasate de la angajati vor avea o tendinta de scadere, in timp ce sumele care trebuie platite pensionarilor au tendinta de a creste. In acelasi timp, speranta de viata este estimata a creste, datorita progreselor inregistrate de medicina si a dezvoltarii tehnologice, responsabilizand si mai mult statele pentru a gasi solutii sustenabile astfel incat sa asigure standarde de viata decente populatiei dupa pensionare.


Generatia decreteilor, foarte numeroasa si care tine in spate sistemul de asigurari sociale de astazi, o sa beneficieze de o pensie cu 20-30% mai mica din cauza acestei masuri. Nu va mai veni nimeni, din urma, care sa le asigure pensiile de azi. De asemenea, persoanele nou intrate pe piata muncii manifesta in continuare un interes scazut fata de pensiile private obligatorii, ceea ce rezulta din procentul ridicat de participanti noi care sunt distribuiti aleator administratorilor de catre CNPP.


Anul trecut, deficitul sistemului de pensii publice a fost de 11,7 mld. lei (1,86% din PIB). In urma reducerii CAS cu 5pp, incepand cu 1 octombrie, deficitul va urca in acest an la 13 mld. lei, iar in 2015 va ajunge la 19 mld. lei. De asemenea, anul viitor, veniturile bugetului asigurarilor sociale va cobori la minimul ultimilor cinci ani, de 34,5 mld. lei, in timp ce cheltuielile vor atinge un varf de 53,5 mld. lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri