5 / 6

Si Polonia vrea sa ii sprijine pe cei care au credite ipotecare in franci elevetieni

Guvernul din Polonia ar putea sa ii sprijine pe cei care care au credite ipotecare in franci elvetieni, in conditiile in care cursul de schimb valutar se va mentine la peste 4 zloti pentru un franc, a declarat vicepremierul polonez Janusz Piechocinski, transmite Reuters. "Daca francul va ramane la nivelul actual pentru multa vreme, atunci va trebui sa ne gandim la un plan de sprijin", a declarat Piechocinski.


In acelasi sens, unul dintre membrii conducerii bancii centrale a Poloniei, Jacek Bartkiewicz, a apreciat ca francul se va mentine la peste 4 zloti pe termen lung si ca statul ar trebui sa sprijine persoanele care au credite ipotecare in franci si zloti si ale caror rate lunare depasesc 40% din salariu. Ministrul Finantelor, Mateusz Szczurek, a convocat pentru marti conducatorii bancii centrale si ai bancilor comerciale din Polonia pentru o discutie pe tema cursului valutar.


Moneda elvetiana s-a apreciat joia trecuta cu aproximativ 20% fata de zlot, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de 1,2 euro/franc, potrivit Bloomberg. Cu o zi inainte de anuntul bancii centrale elvetiene, un franc era cotat la 3,6 zloti.


Sursa foto: franc elvetian, Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri