3 / 7

Legea preventiei - efectele in practica sunt supralicitate

Reprezentantii RBL spun ca legea preventiei a pornit de la o intentie buna, insa ar fi avut un potential mai mare daca proiectul ar fi respectat promisiunile din programul de guvernare, in care se sugera faptul actul normativ va viza "prevenirea greselilor de orice fel".


“Legea a porinit de la o idee buna, insa efectele in practica sunt mult supralicitate fata de ceea ce se va intampla in realitate”, sustine Octavian Badescu, actionar la Sameday Courier.


Totusi, in opinia sa, cel mai bun efect pe care il are aceasta lege, chiar inainte de a intra in vigoare, este acela ca “reliefeaza o jungla amazoniana plina de pericole legislative” cu care se lupta mediul de business, respectiv numarul situatiilor sanctionabile cu amenda in care se pot gasi agentii economici fiind de ordinul miilor.


In acest conditii, cele 333 de contraventii pe care legea le vizeaza sunt putine, raportat la totalul contraventiilor prevazute de catre respectivele legi, iar multe dintre ele sunt dintre cele mai nesemnificative si cazurile apar probabil arareori in practica.


Potrivit lui Badescu, problematicile mediului de business pe zona birocratica a conformarii tin de alte aspecte, cum ar fi multitudinea de reglementari si de restrictii, marimea costurilor conformarii 100 %, de interpretabilitatea multora dintre ele (faptul ca, daca un "organ de control" vrea sa iti gaseasca o "neconformitate", o va gasi).


Prin urmare, mediul de afaceri si clientii acestuia au nevoie de o dereglementare, de o simplificare, adica de o legislatie mai putin stufoasa si de recalibrarea amenzilor, a mai spus Badescu.


In concluzie, reprezentantii RBL recomanda ca legea sa se adreseze exclusiv mediului economic, toate contraventiile, cu exceptia celor grave, sa intre sub incidenta legii, doar prin exceptie sa se ajunga la o noua vizita de control, si introducerea unui obiectiv de performanta pentru functionarul public, pentru remedierile rezultate in urma preventiei, si nu pentru realizarea planului de amenzi.


Sursa foto: Agerpres

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri