4 / 7

Autorizatiile de functionare vin cu mare intarziere

O alta problema cu care se confrunta mediul de business este reprezentata de perioada lunga de timp necesara pentru obtinerea autorizatiilor si prectica neunitara in domeniu.


"Daca azi ai banii necesari pentru o investitie si ti-ai facut business-planul, trebuie sa ai in vedere ca prima zi de functionare va fi dupa 2 - 3 ani de cand ai totul pus la punct. Intre un an si 3 ani dureaza sa obtii autorizatia de construire - fie ca esti greenfield, fie ca reamenajezi un spatiu”, a explicat Dragos Petrescu, proprietarul lantului de restaurante City Grill.


Potrivit acestuia, in ultimii ani, procedura s-a ingreunat semnificativ. Pana in 2004, firmele aveau nevoie de cinci autorizatii pentru a functiona, dupa 2004, acestea se puteau obtine si ulterior punerii in functiune, in maxim 30 de zile. Insa dupa evenimentul nefericit de la Colectiv, a intrat in vigoare o noua procedura, care da dreptul fiecarui Consiliul Local sa decida cate documente sunt necesare pentru ca un agent econimic sa poata functiona.


“Acest set de documente este diferit de la primarie la primarie, si culmea, in Bucuresti de la o strada la alta, depinzand de sectorul in care te afli. De pilda, in Bucuresti, sectorul 1, se solicita 16 documente, la fel ca si in sectorul 2. In sectorul 3 ai nevoie de 13 documente, sectorul 4 are nevoie de 19 documente, sectorul 5, 23 de documente, iar in sectorul 6 -19 documente", a mai spus Petrescu.


In opinia sa, toate aceasta avalansa de piedici, determinata de teama autoritatilor locale de a elibera autorizatii, fac, astazi, ca foarte multe investitii sa fie blocate sau sa functioneze in semilegalitate.


Astfel, reprezentantii mediului de afaceri solicita Ministerului Dezvoltarii elaborarea unui set de reguli simple, cunoscute de toata lumea, valabile in fiecare localitate, pe baza caruia autorizatia sa se obtina intr-un termen rezonabil, de 1-3 luni.


Sursa foto: Rawpixel / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri