2 / 4

Gabriel Biriș: Majorarea pensiilor deschide cutia Pandorei

Consultantul fiscal, Gabriel Biriș, s-a declarat foarte îngrijorat de decizia Guvernului de a majora pensiile cu 14%, în contextul actual creat de către pandemia de COVID-19. Acesta a făcut un rezumat al costurilor pe care le implică această decizie, respectiv:

- costul suplimentar cu majorarea pensiilor din septembrie scade de la aprox 10,3 miliarde lei (2020, 4 luni) la 3 mld în contextul în care majorarea nu este de 40%, ci de 14%;
- pentru 2021, acești 3 mld se vor tripla (asta daca nu apar alte modificari).
- cei 9 mld lei se vor adăuga la un deficit care oricum va fi uriaș, doar suma asta este aprox 1% dintr-un PIB ce va fi redus semnificativ de criza.

”Cum va arăta oare bugetul pe 2021, după ce anul acesta vom termina cu un deficit de peste 8% PIB, adică 25% din cheltuieli? În plus, majorarea pensiilor deschide cutia Pandorei. De ce cresc pensiile și nu cresc salariile profesorilor, este doar o prima tema de discuție, frustrarea dascalilor fiind evident îndreptațită”, adaugă Biriș.

Acesta consideră că Guvernul Orban amplifică spirala distructivă a creșterilor de costuri, în timp ce avem scăderi ale veniturilor, nu numai din cauza crizei, dar și din cauza măsurilor legislative precum reducerea impozitelor.

”Nu vad o proiecție a creșterilor de acum (pensii, salarii) pentru anii ce vor urma. O astfel de proiecție, incluzând creșterile conform actelor normative deja în vigoare (legea pensiilor, legea salariilor bugetarilor) ar ajuta să înțelegem mai bine ce ne așteaptă și dacă putem duce tot ce s-a aprobat în ultimii 3 ani de dezmăț bugetar...”, încheie Biriș.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri