4 / 6

Alexandru Bucsa: CEO-ul este pilotul, in timp ce CFO-ul este analistul

Sa fii CFO-ul unui grup de talia Rompetrol inseamna sa raspunzi de stategia financiara a grupului dar si supravegherea operatiunilor financiare zilnice ale Grupului Rompetrol pe mai multe functiuni ca trezoreria, contabilitatea, raportarile financiare si audit extern sau relatiile cu investitorii.

Adrian Petrus, directorul financiar al Rompetrol, are in subordine directorii financiari ai subsidiarelor grupului si functiile mentionate anterior. Practic, in fiecare zi Petrus intra in contact direct cu CEO-ul, COO-ul companiei, precum si cu echipa proprie formata din 10 persoane.

“Circa 50% din timpul meu este alocat domeniului strategic, plus zona de mergers & acquisitions, o impartire financiar/non-financiar nefiind adecvata pentru a descrie activitatea zilnica”, ne-a spus Adrian Petrus.

Adrian Petrus crede ca un CFO trebuie sa fie un foarte bun strateg si negociator, dar si o persoana cu reale abilitati operationale. “Un CFO se bazeaza pe o gandire critica fata de viitor. Limbajul contabil si financiar masoara trecutul, dar creatia este o functie a viitorului”, opineaza finantistul grupului Rompetrol.

In ceea ce priveste relatia CEO-CFO, Petrus este de parere abilitatile celor doi pot fi comune, dar responsabilitatile sunt diferite. “CEO-ul este pilotul, challenger-ul, vizionarul, in timp ce CFO-ul este analistul, cel care aduce solutii si aplica strategii”, crede Adrian Petrus.

“CFO are abilitati in domeniul operational, complementare celor detinute de CEO. Abilitatile necesare unui CFO includ capabilitatea de a fi un bun strateg, un agent al schimbarilor si initiativelor pentru a creste valoarea companiei. CFO-ul este partenerul CEO-ului in vederea conturarii strategiei corporatiei”, mai spune Petrus.

Adrian Petrus este Director Control Financiar al Grupului Rompetrol. Petrus are multi ani de experienta in domeniul financiar, atat in calitate de Director Financiar, cat si in calitate de Contabil Sef. Activitatea sa s-a concentrat pe proiecte financiare, pentru care a dezvoltat unelte analitice pentru monitorizarea afacerilor si a le adapta standardelor financiare internationale, cat si pentru a asigura solutii adecvate pentru aspecte de zi cu zi sau de natura strategica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri