3 / 11

Rothschild: Pretul, singurul criteriu pe care l-am urmarit

In iulie 2007, cunoscuta banca de investitii europeana Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a BCR, a fost aleasa sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban.

Banca de investitii este prezenta pe piata romaneasca a serviciilor de consultanta din 1998, iar din 2000 are un senior country advisor, pe Florin Olteanu, insa Arielle Malard, managing director la Rotschild, biroul din Paris, s-a implicat in mod direct in aceasta tranzactie.

“Pretul a fost singurul criteriu pe care l-am urmarit, in calitate de reprezentant al vanzatorilor. Am obtinut cel mai bun pret deoarece am folosit contractul de SPA (Share Purchase Agreement – n.red. ) ca mecanism al tranzactiei”, ne-a declarat baroneasa Arielle Malard, managing director la Rotschild.

Arielle Malard crede ca ar fi fost mult mai simpla tranzactia daca Asiban ar fi avut un actionar majoritar si nu patru cu cote egale de participatie. De asemenea, Malard considera ca acesta a fost cel mai bun moment pentru un exit din Asiban intrucat concurenta este foarte puternica pe piata locala. In acest context, Asiban, neavand un companie specializata in asigurari, ar fi avut numai de pierdut.

“In prima faza de negocieri, mai multe fonduri de investitii au fost interesate de Asiban, insa in finala au ramas doar investitori strategici”, ne-a mai spus Arielle Malard.

De cumpararea Asiban mai erau interesate Generali, Axa, Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

Rothschild a reprezentat si Erste in privatizarea BCR. Mai mult, banca de investitii a avut si mandatul de consultant al Bancii Tiriac in fuziunea cu HVB Bank, intermediind si preluarea Arctic si a producatorului de medicamente Terapia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri