1 / 11

Tranzactia Asiban-Groupama – O poveste de trei ani

Dupa esecul preluarii Asirom, cei de la Groupama mai aveau trei posibilitati concrete de penetrare a pietei de asigurari: prin preluarea BT Asigurari, a BCR Asigurari sau a Asiban. In ultimii doi ani, Groupama a evaluat diverse oportunitati, in cele din urma ajungand sa cumpere, in octombrie anul trecut, compania BT Asigurari pentru 100 milioane de euro.

Imediat dupa preluarea BT Asigurari, Jean-Francois Lemoux, international general manager Groupama, declara, pentru Wall-Street, ca intentioneaza sa o propulseze in urmatorii trei-cinci ani in primele cinci companii de pe piata romaneasca de profil.

Francezul Lemoux (foto), in varsta de 59 de ani si cu o experienta de 36 de ani in asigurari, nu a precizat insa daca obiectivul va fi atins prin dezvoltare organica sau prin intermediul unei alte tranzactii. “Am incercat sa cumparam si alte companii, dar fie concurenta a fost foarte mare ca in cazul Asirom, fie firmele vizate erau deja sub controlul unor mari grupuri internationale”, a adaugat oficialul.

Dupa patru luni de negocieri cu BT Asigurari, Jean-Francois Lemoux nu avea in minte doar strategia de dezvoltare a companiei preluate, ci si un nume, care, cateva luni mai tarziu, adica zilele acestea, sa tina prima pagina a celor mai importante de publicatii de business: Asiban.

Asiban, al treilea asigurator de pe piata romaneasca, a ajuns pe buzele multor grupuri financiare importante, ca AXA (Franta), Eureko (Olanda), Fondiaria (Italia), Aegon (Olanda), sau Generali (Italia), insa marii castigatori au fost francezii de la Groupama, care au platit celor patru actionari ai Asiban 350 milioane de euro. Fiecare dintre cei patru actionari, BRD-Groupe Societe Generale, CEC, Banca Transilvania si BCR detinea o participatie de 25% din actiuni.

Wall-Street va prezinta istoria cele mai mari tranzactii din piata romanesca de asigurari, potrivit principalilor actori: consultantii financiari si cei juridici, dar si reprezenantii celor patru actionari ai Asiban.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri