5 / 6

Se discuta cu Ministerul Muncii pentru a accesa baza de date a acestuia cu salariati

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) este in tratative cu Ministerul Muncii pentru ca bancile sa obtina acces la baza de date cu salariatii care intra in evidenta ministerului, in scopul de a facilita aplicarea noilor norme de creditare impuse de BNR, a spus, citat de NewsIn, presedintele ARB, Radu Ghetea.

"ARB este in tratative cu Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, pentru a putea accesa baza de date a acestuia cu salariati, in scopul de a inlesni aplicarea noilor norme de creditare a populatiei", prin care bancilor li se impune sa ceara clientilor fisa fiscala pentru venitul pe anul precedent, a declarat Radu Gratian Ghetea, fara a da un termen in care aceasta baza de date ar putea sa fie pusa la dispozitia bancilor.

El a explicat ca, in paralel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) lucreaza la constituirea unei alte liste cu salariati, care sa inlesneasca verificarile suplimentare pe care bancile vor trebui sa le faca la acordarea de imprumuturi pentru populatie.

Presedintele ARB a spus ca solicitarea fisei fiscale va spori birocratia si ca aceasta poate fi falsificata, la fel cum s-a intamplat, in trecut, cu unele adeverinte de venit.

"La CEC Bank avem, in prezent, 420.000 de credite. Ganditi-va ce inseamna cate o fisa pentru fiecare nou credit acordat - va presupune un efort mare de arhivare", a mai spus Ghetea, in calitate de presedinte al bancii.

ARB a incercat, fara succes, sa elimine din noul regulament de creditare prevederea privind fisa fiscala, insa a reusit sa convinga BNR sa renunte la aplicarea stress-testului individual, pentru fiecare solicitant de imprumut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri