3 / 5

Contextul actual creeaza oportunitati fondurilor de investitii pentru preluarea unor banci

Contextul actual poate crea oportunitati bune de achizitii ale unor banci din sistemul romanesc, in special de catre fondurile de investitii, iar ING Bank continua sa se uite la eventuala preluare, a declarat Misu Negritoiu.

"Avand in vedere conditiile din piata, pot aparea oportunitati bune pentru achizitii, cele mai favoriozate in acest sens fiind fondurile de investitii, iar o banca de dimensiuni mai reduse poate fi cumparata de astfel de fonduri. Institutiile financiare mari nu se mai arunca la asemenea achizitii", a spus Negritoiu.

El a dat exemplul preluarii bancii olandeze ABN Amro de un consortiu din care a facut parte si Fortis, pentru care pretul de cumparare a ABN "s-a dovedit mai mult decat o expunere decenta".

Pe de alta parte, directorul ING Bank considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) are resurse suficiente pentru a face fata in cazul in care ar aparea probleme pentru unele banci mici din Romania.

"Nu sunt in pozitia sa stiu daca vor exista sau nu astfel de probleme, dar nu cred ca ar putea genera un risc sistemic. BNR nu a avut niciodata atat de multe resurse: rezervele valutare au ajuns la 26 miliarde euro, iar acestora li se adauga si rezervele minime obligatorii foarte ridicate", a mai spus Negritoiu.

El a adaugat ca vede necesara o eventuala scadere a nivelului rezrvelor minime obligatorii, care ar constitui "un balon de oxigen", sporind lichiditatea din piata.

Referitor la interesul ING pentru noi preluari in piata romaneasca, Negritoiu a explicat ca strategia adoptata de grup este una a achizitiilor de completare, in conditiile in care ar aparea o oportunitate in acest sens.
"Noi am declarat cu ceva timp in urma ca ING se uita la piata, iar, la nivel de grup, este bugetata o suma de pana la 2 miliarde de euro pentru achizitii, nu neaparat in Romania", a mai spus Negritoiu.

În ultima perioada, au existat zvonuri - care nu s-au concretizat - legate de o posibila preluare a unor banci locale, precum Banca Comerciala Carpatica si Libra Bank, de banca germana Commerzbank, respectiv spaniolii de la La Caixa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri