3 / 5

'Nu suntem in varful crizei'

Seful OTP Bank Romania considera inoportuna sistarea activitatii de acordare de credite ipotecare pe piata locala, chiar daca banca-mama a anuntat ca va inaspri conditiile de creditare pentru piata din Ungaria. In cursul zilei de ieri, Federico Ghizzoni, reprezentant UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, a declarat, citat de presa internationala, ca in unele tari precum Romania sau Ungaria, o solutie rationala ar fi oprirea acordarii de credite ipotecare pentru o anumita perioada.

“Vad o reactie profesionista din partea BNR, insa nu si in cazul Guvernului, explicata de proximitatea alegerilor politice. Vor fi mari probleme si in sistemul bancar romanesc daca guvernantii nu vor lua masuri cel mai tarziu in februarie anul viitor”, opineaza Diosi.

El afirma ca nu asistam la moartea capitalismului. “Astazi vedem doar ca pietele functioneaza corect, fiind natural ce se intampla, chiar daca oamenii raman fara locuri de munca”, completeaza Diosi.

Despre criza financiara din prezent, Diosi spune ca nu a estimat-o, dar ca a sesizat primele semne de pe piata locala. “Nu suntem in varful crizei si estimez ca aceasta cadere se va transpune in urmatoarele 3-6 luni si in economia reala, iar incetinirea consumului se va intinde pana la perioada Craciunului din 2009”, mai spune Diosi.

El spune ca sistemul bancar romanesc este prea puternic pentru a provoca falimente ale bancilor locale.“BNR reactioneza rational, bancile au o situatie financiara stabila, singura problema a sistemului fiind reprezentata de panica, mai ales pe partea de depozite”, crede Diosi, care estimeaza ca unele banci din Romania vor avea pierderi, asteptandu-se totodata ca multe agentii bancare sa fie fie inchise anul viitor.

“Vom vedea si multe concedieri in sistemul bancar romanesc, dar nu si in cazul nostru, intrucat am oprit la timp procesul de extindere teritoriala”, afirma Diosi. Totusi, salariile angajatilor OTP Bank nu vor mai creste anul viitor cu aceeasi cadenta inregistrata anul acesta. In medie, in 2008, cresterile salariale pentru angajatii OTP Bank au fost de 8%, cele mai mari fiind de 30%.

Potrivit lui Diosi, banca a deschis, recent, a 105-a unitate la Giurgiu si ar putea adauga doua noi unitati pana in martie 2009, dupa ce, in prima jumatate a lui 2008, reteaua OTP Bank Romania a ramas la nivelul de la sfarsitul anului trecut, de 104 unitati.

Problemele de finantare vor afecta cel mai mult companiile si apoi populatie, crede Diosi, iar criza de lichiditate va fi cea mai mare problema a sectorului bancar in 2009.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri