1 / 3

BNR suspenda publicarea ROBID/ROBOR

BNR a decis ca poate suspenda publicarea cotatiilor ROBID/ROBOR, daca ROBOR depaseste cu peste 25% dobanda la facilitatea de credit, pentru a proteja clientii cu credite in lei indexate la ROBOR de majorarile nejustificate de dobanda.

Consiliul de administratie al BNR a decis, in urma unei intalniri cu reprezentantii mai multor banci comerciale ca, "in cazul in care nivelul ratei dobanzii ROBOR depaseste cu mai mult de 25% nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a Bancii Nationale a Romaniei, banca centrala poate suspenda temporar publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor bancilor participante", conform comunicatului bancii centrale.
In prezent, dobanda la facilitatea de credit este de 14,25% pe an, prin urmare BNR poate decide sa suspende afisarea cotatiilor pentru ROBID/ROBOR de la bancile comerciale daca ROBOR depaseste 17,8125%.

"In aceasta situatie, Banca Nationala a Romaniei va publica indicii ROBID/ROBOR stabiliti astfel: ROBID pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit a bancii centrale; ROBOR pe toate scadentele, la nivelul ratei dobanzii pentru facilitatea de credit a bancii centrale", se mai arata in comunicatul BNR.

"Cred ca norma a fost modificata, in primul rand, pentru utilizatorul final, omul care isi ia credit de la banca si care este, astfel protejat de situatiile conjuncturale", a declarat, citat de NewsIn, un dealer care a dorit sa-si pastreze anominatul. Pe de alta parte, modificarea a venit pentru a limita speculatiile pe piata monetara, in conditiile in care, in ultimele zile, dobanzile interbancare au depasit, in multe cazuri, 100%, mai subliniaza el, dar sustine ca pragul impus este "prea sever".

"Cred ca, in momentul de fata, cotatiile sunt fortate daca depasesc cu mai mult de 10 - 15 puncte procentuale dobanda la facilitatea de credit, deci peste 25 - 30%", a adaugat acelasi dealer.

Totodata, dealerul Bancii Transilvania, Florin Bota, considera ca nivelul maxim prevazut de BNR in norma este "acceptabil, deoarece, in ultimele sase luni s-au facut tranzactii la dobanzi, in medie, de 15 - 20%".

"Ma asteptam la o limitare, cotatiile din ultimele zile erau doar de dragul cotatiilor. Decizia vine ca o reglementare a extremelor", a precizat Bota.

Facilitatea de credit, asa numitul credit Lombard, este operatiunea prin care bancile se imprumuta de la BNR la o dobanda cu 4 puncte procentuale mai mare decat rata dobanzii de politica monetara si pentru care garanteaza cu titluri de stat.
Dobanda la depozitele atrase (ROBID) si cea la depozitele plasate (ROBOR) sunt calculate, zilnic, pe baza cotatiilor afisate de 10 banci comerciale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri