2 / 3

BNR a chemat sapte banci la discutii despre situatia dobanzilor interbancare

Banca Nationala a Romaniei a chemat, joi, la discutii conducatorii a sapte banci, de la care a cerut explicatii cu privire la nivelul excesiv de ridicat al dobanzilor interbancare din ultimele zile si le-a "solicitat imperativ" sa reintre in normalitate, a anuntat banca centrala intr-un comuncat.

"In contextul recentelor evolutii de pe pietele monetara si valutara, Directia de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei a invitat la discutii conducatorii si directorii de trezorerie din sase banci comerciale. Acestora li s-au solicitat explicatii legate de operatiunile de pe pietele interbancare, precum si cu privire la cotatiile excesive ale ratelor dobanzilor", a anuntat banca centrala.

In acelasi timp, "au fost invitati la discutii conducatorul si trezorierul unei alte banci, pentru clarificari privind operatiunile de clearing pe care aceasta le-a efectuat cu institutii financiare nerezidente, precum si referitor la pozitiile ramase deschise in cadrul operatiunilor realizate pe piata interbancara", se mai arata in comunicat.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) le-a "solicitat imperativ" bancilor invitate la discutii sa reintre in normalitate si a tinut sa mentioneze ca evolutiile recente ale cotatiilor ROBID/ROBOR "constituie o situatie temporara si izolata".

BNR a atras atentia ca "mentinerea unei relatii functionale pe termen lung, intre banci si clientii lor, presupune evitarea transferarii nejustificate asupra acestora din urma a cresterilor de dobanzi rezultate indirect din cotatiile care reflecta disfunctionalitati ale pietei interbancare".

BNR a afisat, in prima parte a zilei de joi, un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 14% pe an, sub cel de 18,89% pe an din sedinta anterioara, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 27,81% pe an, de la 57% pe an, cat era miercuri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri