2 / 4

IPO-urile, imposibile in 2009

Fondurile private de investitii (private-equity) au investit in prima jumatate a acestui an 195,2 milioane de euro in Romania, cu aproape 30% mai putin decat in aceeasi perioada de anul trecut, dar investitiile vor continua sa "infloreasca", in ciuda crizei financiare, arata un studiu al SEEPEA.

Potrivit datelor oferite de Asociatia Fondurilor de Private Equity din Sud-Estul Europei (SEEPEA), la a doua conferinta anuala, care a avut loc miercuri la Bucuresti, fondurile private de investitii au investiti circa 475 milioane de euro anul trecut in Romania, in comparatie cu cele 110 milioane de euro alocate companiilor locale in 2006.

Reprezentantii SEEPEA considera ca scaderea nivelului investitiilor din prima parte a acestui an nu se datoreaza scaderii interesului fondurilor sau a lipsei de lichiditati, ci mai degraba "staruintei antreprenorilor de a nu reconsidera realist evaluarile propriilor companii".

"In conditiile in care companiile obtin din ce in ce mai greu acces la credit, iar IPO-urile (oferte publice initiale - n.r.) sunt imposibile in 2009, ne asteptam ca activitatea 'private equity' sa infloreasca. Fondurile de investitii private au banii si cunostintele de a ajuta companiiile sa treaca peste criza financiara si sa le plaseze pe o traiectorie de crestere sanatoasa", a mai spus Robert Luke (foto).

Cel mai atractiv sector din Romania pentru fondurile de private-equity a fost cel al biotehnologiei, unde in primele sase luni din an au mers circa o treime din investitii. Totodata, companiile din industria de bunuri de larg consum au atras 16% din investitii, urmate de cele din sectorul imobiliar si al materialelor de constructii, fiecare cu o pondere de 14%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri