7 / 8

'Ne place sau nu, Romania este dependenta de finantarea externa'

La randul sau, Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane, a explicat inca o data, cum a facut-o si in alte declaratii publice din ultima vreme, cat de important este ca noul guvern, care se va forma in urma alegerilor sa se instaleze cat mai repede (chiar de anul acesta) pentru a incepe negocierile cu investitorii straini pentru ca ”ne place sau nu, Romania este dependenta de finantarea externa”.

Pe de alta parte, bancile au ajuns sa practice dobanzi de 9-10% la depozite si de 35% la creditele in lei, sporindu-si marja din aceasta diferenta si invocand in acest sens schimbarea conditiilor din piata, a atras atentia Vasilescu. "Ei spun ca s-au schimbat conditiile pietei si ma intreb care sunt acele conditii care s-au schimbat atat de mult, incat sa permita o astfel de marja", a mai declarat Vasilescu.

Dobanzile la depozite au ajuns la cote maxime (14 % pe an), iar cele la credite au depasit chiar 100%, marind semnificativ rata ROBOR, folosita ca referinta pentru creditele in lei cu dobanda variabila acordate de banci.

Consilierul guvernatorului BNR a apreciat ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) are nevoie de structuri si de persoane specializate pentru a desfasura o activitate adecvata in sensul verificarii bancilor, pentru a asigura o protectie a consumatorului.

"BNR nu mai merge pe aceeasi linie cu ANPC, care trebuie sa isi ia rolul in primire si sa aiba departamente si persoane specializate, pentru a nu stanjeni in continuare activitatea bancilor si sa asigure o protectie a consumatorului adecvata. BNR are un rol de alta natura in protectia consumatorului, primeste in continuare plangeri, fapt care l-a indreptatit si pe directorul Directiei de Supraveghere, Nicolae Cinteza, sa cheme, la ordin, pot spune, bancile care au sarit calul", a mai explicat Vasilescu.

"Aceasta economisire excesiva in banci poate ucide bursa, dar putem evita acest lucru printr-o serie de masuri construite sa limiteze impactul crizei financiare internationale", a subliniat consilierul guvernatorului.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri