2 / 6

Nici exportatorii nu mai castiga

Exportatorii, care in conditii normale, de avant economic, ar fi fost favorizati de intarirea euro, nu au niciun beneficiu in conditiile de fata, deoarece exporturile au intrat, oficial, in recesiune in luna noiembrie a anului trecut, iar prognozele sunt de adancire brutala a scaderilor pe acest segment in urmatoarele luni.

Singurii care pot castiga din intarirea euro sunt speculatorii din piata valutara, in cazul in care anticipeaza corect un eventual nivel maxim al cursului de schimb.

"Anuntul ca deficitul bugetar a depasit 5% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, calculat dupa standarde europene, a venit ca un soc, in conditiile in care, cu cateva luni inainte, se vorbea de maximum 3,5% din PIB", a declarat, citat de NewsIn, directorul de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Laurian Lungu.

El considera ca, in acest context, s-a format "o tendinta de a fugi catre euro, iar in conditiile in care cererea de valuta este foarte mare, si eventualele interventii ale BNR pentru a sustine leul ar avea un efect limitat".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri