5 / 6

Populatia, tentata sa renunte la depozitele in lei pentru euro

Lungu a adaugat ca, in plus, cererea de valuta este alimentata si de reorientarea populatiei dinspre economisirea in lei catre acumularea in euro, pe fondul asteptarilor ca deprecierea monedei nationale va continua.

"Bancile au demarat politica mai agresiva de crestere a dobanzilor la depozitele in lei prin octombrie 2008. Multe dintre depozitele la termen constituite atunci, cu scadenta pana la 3 luni, au fost retrase, iar banii au fost schimbati in euro, pentru ca oamenii vad ca ar fi castigat mai mult daca ar fi cumparat valuta", a mai explicat economistul de la GEA.

Pentru a restabili increderea in moneda nationala, Guvernul trebuie sa anunte, cat mai repede, un plan de buget credibil, pentru 2009 sau chiar pentru urmatorii ani.

"Am trecut in 2009 si nu avem un buget. Increderea nu ai cum sa o restabilesti decat prin politici macroeconomice foarte credibile. Or, tinta de 1,7% din PIB anuntata de Guvern pentru deficitul bugetar in 2009 va fi foarte greu de realizat, in conditiile in care economia se incetineste, iar in 2008 s-a depasit 5% din PIB", mai explica Lungu.

El atrage insa atentia ca veniturile bugetare sunt sub presiune, iar o eventuala majorare a taxelor sau impozitelor pentru a le sustine cresterea ar fi "sinucidere curata", in conditiile incetinirii economiei.

"De altfel, FMI propovaduieste cresterea taxelor in aceasta conjunctura, ceea ce este gresit din punct de vedere macroeconomic, deoarece isi taie si mai mult cresterea economica", spune reprezentantul GEA. Pe partea de cheltuieli, bugetul Romaniei are o rigiditate crescuta.

"Cred ca in cazul a 90% din cheltuielile bugetare, nu ai de unde sa tai", mai spuse Lungu.
Altfel, un acord cu FMI "ar aduce mult mai multa credibilitate Romaniei, pe plan extern".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri