4 / 7

Nu exista un motor viabil de crestere economica

Cresterea economica a tarii noastre a fost pana la inceperea crizei sprijinita de existenta lichiditatilor si a creditelor ale caror preturi nu erau la cotele din prezent, dar situatia este radical diferita astazi, atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, potrivit lui Ionescu.

"Motoarele de crestere din ultimii ani nu mai exista, nici in ceea ce priveste consumul, nici piata constructiilor, nici din perspectiva investitiilor straine. In prezent, nu exista un motor viabil de crestere economica, iar din aceasta cauza Romania ramane vulnerabila la riscuri", a specificat Ionescu.

Spre exemplu, tranzactiile imobiliare au scazut cu 70% in 2008 fata de 2007, spune Ionescu.

In ultimii ani, cresterea consumului, sustinuta mai ales de creditare, a alimentat deficitul de cont curent pana la cote greu sustenabile. La fel, diminuarea accentuata a exporturilor ca efect al recesiunii UE, reducerea investitiilor straine directe au pus presiune pe deficitul de cont curent determinand si deprecierea semnificativa a leului.

„Dependenta economiei de capitalul strain reprezinta principala vulnerabilitate a monedei nationale”, potrivit oficialilor Coface.

Leul s-a depreciat cu 11% in semestrul intai din 2008 si a pierdut 7% in primele doua saptamani din anul care tocmai a inceput.

O alta problema a Romaniei care s-a putut observa de anul trecut este cea a somajului. In 2009 este posibil sa asistam la o crestere a ratei somajului de pana la 8% fata de 4% anul trecut.

Peste 23.000 de angajati au ramas fara loc de munca in trimestrul 4 din 2008 si circa 20.000 au fost trimisi in somaj tehnic, informeaza Coface.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri