4 / 6

Avantajul Bear Stearns vs Lehman

Stelian Dragan spune ca a fost implicat in tranzactii de peste 10 miliarde de dolari pe piata de capital si de peste 5 miliarde de dolari pe partea de advisory, in piata de fuziuni si achizitii. Inainte de experienta Bear Stearns, finantistul a lucrat in cadrul Deutsche Bank Securities ca bancher pe piete de capital.

In momentul in care a inceput criza toti cei de la Bear Stearns au inceput sa caute oportunitati in mediul financiar din intreaga lume. “Pentru mine acesta a fost un moment de inflexiune destul de important. Am avut un mare avantaj: am fost fortat sa ma gandesc la alternative intr-o faza incipienta a crizei. Multi dintre prietenii mei romani, care au lucrat la Lehman sau la Merril Lynch, au avut posibilitati limitate”, spune Dragan.

Primul semn al crizei semnalat de Dragan s-a petrecut in vara anului 2007, cand doua fonduri de hedging ale Bear Stearns au inceput sa aiba probleme. “A fost doar un mic semnal de alarma, iar piata l-a lasat sa treaca neconsiderandu-l foarte serios. Apoi au aparut din nou semnale la jumatatea lui februarie anul trecut”, isi aminteste bancherul.

El estimeaza ca peste 15-20 ani un grup de bancheri va aparea din nou, in mod natural, si vor forma o companie construita dupa profilul Bear Stearns, cu un spirit mult diferit de cel al bancilor mari. “In fond, foarte multi dintre bancherii de la Bear au activat inainte la Lehman, au lucrat pentru ogranizatiile mari si au vazut care sunt deficientele si cultura unei astfel de entitati”, spune Dragan.

Finantistul declara ca acestia au ales Bear Stearns ca angajator intrucat organizatia era plata, toti angajatii erau egali, individul era apreciat si incurajat sa dezvolte un spirit antreprenorial, sa genereze tranzactii. “Nu gaseai pe cineva la trei scaune distanta care sa iti dea ordine. “Daca aveai o idee, erai incurajat sa perseverezi. La Bear Stearns gaseai un spirit mult diferit fata de cel intalnit in bancile mari, tocmai de aceea veneau bancheri de la bancile mari care voiau sa evite cultura unor giganti. Cu exceptia Goldman Sachs, nu cred ca mai exista astfel de firme pe Wall Street, care sa promoveze spiritul antreprenorial”, adauga Dragan.

Bancherul recunoaste ca a existat multa vina pe Wall Street, insa personal nu crede ca a fost nici macar aproape de deciziile ce pot fi contestate.”Am fost strain de partea de restructurare cu instrumente toxice, CDO-uri, CLO - collateralized loan obligation, CDS- credit default swap. Fara a arata cu degetul, o parte din culpa provine din partea instrumentelor periculoase si din zona managementului”, spune finantistul roman.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri