4 / 5

Acordul cu FMI - o necesitate

La nivel macroeconomic, un acord cu FMI si UE este absolut necesar pentru Romania, atat pentru cresterea credibilitatii si predictibilitatii pe piata autohtona, cat si pentru a ajuta creditarea si a acoperi anumite nevoi de finantare, a mai explicat Negritoiu.

Intre 8-10 miliarde de euro este imprumutul necesar Romaniei in viziunea lui Negritoiu, pentru a proteja rezervele valutare si pentru plata datoriilor externe.

"Aranjamentul, pachetul de imprumuturi externe, are in primul rand rostul de a creste stabilitatea pietei romanesti, de a o face mai predictibila si de a diminua volatilitatea, in crestere in ultima perioada. De asemenea, acordul poate face creditarea mai usoara si mai credibila", a spus Negritoiu.

La randul sau, Nicolae Chidesciuc, economistul-sef al bancii, a explicat ca, in privinta acestui acord „exista foarte multa incertitudine. Insa un pachet cat mai mare ar fi de dorit pentru ca pur si simplu nu stim la ce sa ne asteptam de la piata, aceasta fiind foarte imprevizibila din cauza efectelor crizei”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri