3 / 5

Despre garantii in pensii private

Wall-Street: Criza financiara nu a ocolit Romania. Ca masura anticriza, autoritatile de la Bucuresti au decis sa inghete, pentru anul in curs, nivelul contributiilor pentru Pilonul II la 2% din venitul brut al participantilor, in loc sa-l creasca la 2,5%, asa cum era prevazut initial in legea reformei sistemului de pensii. Care este viziunea dumneavoastra in ceea ce priveste aceasta decizie si efectele acesteia pe termen lung?

John Ashcroft: Nu as comenta direct cazul Romaniei, fara sa stiu ce alte politici publice sunt pe agenda, dar este necesara o observatie generala conform careia criza financiara a avut un impact asupra tuturor formelor de pensii, inclusiv asupra pensiilor din sistemul public. Te afli in situatia de a face o falsa “economie” de fonduri daca reduci contributia din Pilonul II, contributie care joaca un rol decisiv pe termen lung in securitatea si stabilitatea financiara a participantilor la sistem.

Wall-Street: In agitatia creata de criza financiara, unele voci spun ca fondurile private de pensii ar trebui sa garanteze randamente anuale peste inflatie, pentru a proteja participantii, si ca aceste garantii ar trebui impuse prin lege. Ar fi aceasta masura cu adevarat in beneficiul participantilor (mai ales din punctul de vedere al costurilor)? Sunt aceste garantii cu inflatia o practica comuna sau macar exista in sisteme de pensii private similar celui romanesc?


John Ashcroft: Garantiile nu sunt necunoscute in alte sisteme de pensii private, desi exista numai cateva sisteme care garanteaza mai mult decat nivelul contributiilor colectate – in schimb, au existat exemple importante (ex: Ungaria) care au renuntat la aceasta practica a garantiilor.

Problema cu aceste garantii este ca necesita rezerve si provizioane consistente si astfel confera un comporament investitional conservator, in detrimentul beneficiilor pe termen lung. Garantiile pot de asemenea sa afecteze si nivelul concurentei din interirorul pietei.

Acest gen de garantii, cum sunt cele pomenite mai sus, sunt mai mult daunatoare in cazul celei mai mari parti a beneficiarilor, care ajung sa primeasca pensii mai mici decat in situatia lipsei garantiilor din sistem.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri