4 / 7

Ce asteapta economistii-sefi ai bancilor de la dobanzi?

Dobanzile depozitelor vor scadea o data cu cele ale creditelor datorita diminuarii dobanzilor interbancare, dar vor ramane la un nivel destul de atractiv pentru stimularea economisirii, sunt de parere specialistii contactati de Wall-Street.

„Cred ca nivelul maxim al nivelului dobanzilor la depozite a fost atins in lunile ianuarie-februarie. Vom asista la o scadere treptata a dobanzilor la credite nu doar la depozite”, a mai spus Lucian Anghel (foto).

„Pe parcursul lui 2008, dobanzile creditelor in lei au crescut in medie cu 4 puncte procentuale fata de 2007, iar cele in euro mult mai putin (sub 0,5 puncte procentuale), dar la care se adauga si efectul de depreciere a monedei nationale de 10% in 2008. Astfel, ne asteptam la o depreciere a leului mai mica in intervalul urmator, fata de ce s-a observat in ultima perioada, ceea ce va avea ca rezultat imbunatatirea costului de creditare in valuta”, a explicat Rozalia Pal.

Pe segmentul creditelor in lei, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank estimeaza o scadere a dobanzilor ca urmare a imbunatatirii lichiditatii pe piata interbancara, efect al imprumutului FMI-UE si al alinierii dobanzilor la rata de referinta la nivelul de 10%, adica o scadere de 3-4 puncte procentuale.

„In mod normal ar trebui sa asistam la o scadere a dobanzilor la credite, pentru ca problema cererii se rezolva prin scaderea ratelor dobanzilor, care conduc spre scaderea costurilor la credite. Indiferent insa de scaderea ratelor de dobanda, nu putem revigora creditarea. De o revigoare putem vorbi cel mai devreme la finele lui 2009 - inceputul lui 2010”, a declarat Alexandru Nicolaie Chidesciuc in incheiere.









Inapoi la articol

Setari Cookie-uri