2 / 6

Propunerea „garantiei peste inflatie” a randamentelor, confuzie in principii

CSSPP vrea sa faca o dezbatere pe tema dezvoltarii in ansamblu a sistemului de pensii cu specialistii din toate zonele, unde sa se discute totodata dezavantajele si eventualele avantaje ale propunerii sindicatelor de garantare a pensiilor peste nivelul inflatiei.

„Este o idee generoasa - si eu as dori sa mi se garanteze multe lucruri, dar statul nu poate garanta un nivel de pensie, ci statul garanteaza ca ai o pensie. Eu sunt neincrezator ca nivelul de 45% poate fi sustinut pe termen lung. Se poate trece in lege garantarea pensiilor peste inflatie, dar ar fi pacat pentru ca ar afecta functionarea sistemului, in general, si eficienta lui”, explica Oancea.

Mai mult decat atat, a precizat presedintele CSSPP, „trebuie sa constatam ca aceasta garantie nu exista in niciun sistem din lume”.

„Apoi, se face confuzie intre principii si intre sisteme. Sistemul din Romania este unul bazat pe conturi individuale si contributii definite (defined contributions) si tipul de garantie care se solicita este o garantie pentru genul de sistem cu beneficii definite (defined benefit), aferent vechilor sisteme de pensii ocupationale larg raspandite in SUA, Europa de Vest ai Asia”, declara Oancea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri