5 / 6

Ce pericole ar putea aduce viitorul pentru pensiile private?

Singurul pericol pentru sistemul de pensii privat este, potrivit presedintelui CSSPP, faptul ca sistemul per total nu a ajuns la un volum suficient de active, la o masa critica [...] care sa permita o mai mare diversificare a investitiilor si sa faca fondurile de pensii sa fie privite cu o mai mare importanta in arhitectura financiara a tarii.

„Daca fondurile de pensii aveau cateva miliarde de euro in administrare, ele ar fi fost principalii investitori institutionali cumparatori de titluri de stat in locul bancilor, in aceasta perioada dificila. Altfel, 20-25 de milioane de euro pe luna inseamna foarte putin pentru ca fondurile sa aiba o alta pondere si importanta in sistemul financiar”, a precizat Oancea, insa acest lucru provine tot din nivelul redus al contributiilor.

Apoi, exista riscul de a nu putea promova modificarile legislative dorite pana la finalul anului, de a nu se finaliza aceste proiecte in derulare.
„Dorim ca pana la finalul anului sa avem o lege aprobata de Parlament in ceea ce priveste fondul de garantare, astfel ca administratorii sa il poata infiinta pentru a oferi incredere suplimentara in sistem si ne uitam spre 2010, cand ar trebui sa capete concretete o lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor, pentru ca la nivel legislativ ea vine sa inchida cercul, sa defineasca arhitectura legislativa la nivel primar a sistemului pensiilor private”, spune Oancea.

El mentioneaza ca este dificil sa expui sistemul in perioada de acumulare fara sa prezinti si cum va fi facuta plata pensiilor – de unde si cauzele ingrijorarilor sau neincrederii in sistem, care persista in unele cercuri.

„Raman optimist in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului de pensii in Romania, iar anii care vor urma vor consolida increderea in acest sistem. Spun asta pentru ca sunt in sistem de la inceput si pot observa evolutia. Peste 3-4 ani, cand activele in administrare per total sistem vor depasi miliarde de euro, in conditiile in care vom avea si o piata financiara mai dinamica, fondurile de pensii vor deveni actori institutionali foarte importanti”, a concluzionat Oancea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri