2 / 6

Studiu: Romanii isi cheltuie cu mai mult grija veniturile lunare

Desi criza economica nu a afectat in mod egal populatia tarii, evenimentele din ultima vreme au schimbat ceva in mentalitatea si comportamentul romanilor. “Potrivit datelor noastre, 91% dintre cetatenii tarii au devenit mult mai atenti la modalitatea in care isi cheltuiesc si administreaza veniturile lunare”, a declarat Bidian.

Astfel, daca la sfarsitul anului trecut, un alt studiu al brokerului de credite arata ca 52% dintre romani voiau sa cumpere un imobil, in prezent numai 37% se gandesc sa achizitioneze o locuinta.

„Totusi, interesul pentru achizitia de imobile exista, iar programul „Prima Casa” va stimula si mai mult cererea prin intermediul acestui proiect. La nivelul Kiwi Finance, solicitarile pentru contractarea unui credit ipotecar au crescut de la anuntarea proiectului cu 200%”, explica CEO-ul companiei de brokeraj de credite.

Peste trei sferturi (77%) din cei interesati de achizitii in acest an isi vor asigura componenta de finantare printr-un imprumut, iar 14% prefera ratele direct la dezvoltator, alti 14% - surse proprii si doar 9% apeleaza la lichiditatile rudelor sau ale prietenilor.

De asemenea, conform rezultatelor studiului, 11% dintre romani si-ar dori o masina noua, iar 1% au in plan achizitionarea unui teren. In schimb, 47% dintre romani au declarat ca nu mai au nici o prioritate de achizitie pentru 2009.


Sursa: Kiwi Finance

Totodata, acelasi studiu arata ca 53% dintre romani au resimtit mult si foarte mult efectele crizei economice prin care trece Romania datorita majorarii cheltuielilor lunare si ale ratelor sau scaderea veniturilor, iar 31% dintre acestia au fost putin afectati.


Sursa: Kiwi Finance

Ceilalti 16% dintre romani considera ca schimbarile economice actuale nu au avut un impact semnificativ asupra situatiei lor profesionale si personale.

Rezultatele studiului "Romanii, dupa un an de criza. Reactii si decizii" arata ca mai mult de jumatate dintre cei 1.000 de romani chestionati sunt ingrijorati de posibilitatea micsorarii salariului, iar mai mult de o treime se tem de pierderea locului de munca.

"Ratele lunare la banca sunt prioritate pentru 18% dintre romani, in tmp ce 11% isi doresc sa poata achita in continuare cheltuielile lunare (intretinere, utilitati etc.)", se mentioneaza in studiu.

Studiul a fost realizat de Kiwi Finance in perioada mai-iunie 2009 in mediul urban, pe un esantion de 1.000 de persoane, cu venituri intre 400-2.000 de euro, cu varste intre 21 si 55 de ani.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri