5 / 6

Cand poti solicita un credit prin Prima Casa

Din experienta dobandita in cadrul Prima Casa, specialistii Kiwi au detaliat cateva dintre situatiile intalnite raspunzand astfel cine este si cine nu este eligibil pentru un credit garantat de stat.

Poti aplica pentru un credit Prima Casa in situatia in care ai avut anterior datei de 04 iunie 2009 o locuinta sau un credit ipotecar, insa nu le mai aveai la data respectiva sau daca la aceeasi data aveai in derulare un credit de nevoi personale garantat cu ipoteca.

Apoi, poate solicita un credit din cadrul programului oricine este in situatia in care are calitatea de mostenitor al unei mosteniri ce nu a fost dezbatuta (nu a fost emis certificatul de mostenitor inca), daca renunti la mostenirea respectiva (in situatia in care, bineinteles, se mai poate face renuntarea la mostenire). “Renuntarea are efecte retroactive si se considera ca nu ai detinut niciodata calitatea de coproprietar al locuintei aflate in mostenire”, detaliaza Stancu.

Pe de alta parte, nu poti solicita un credit prin programul „Prima Casa” daca aveai (tu sau sotul/sotia tau/ta) la data de 04 iunie 2009 o cota dintr-o locuinta sau o cota dintr-o mostenire ce cuprinde si o locuinta sau daca ai incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct sau cu intretinere, in baza caruia vei intra in posesia imobilului doar dupa decesul persoanei intretinute/sau a uzufructuarului.

„Conditia ramane valabila si in cazul sotului, pentru ca astfel ambii soti ar dobandi coproprietatea asupra imobilului nou achizitionat, si in consecinta ambii ar fi beneficiari ai programului Prima Casa”, a mai exemplificat Stancu.

Totodata, o persoana nu poate aplica daca sotul tau/sotia ta avea la data de 04 iunie a.c. un imobil dobandit ca bun propriu inainte sau in timpul casatoriei deoarece, chiar daca doresti sa aplici numai tu la credit, ai dobandi coproprietatea asupra imobilului nou achizitionat impreuna cu sotul tau/sotia ta si, in consecinta, ambii ati fi beneficiari ai programului Prima Casa.

De asemenea, nu se poate aplica chiar daca clientul indeplinea toate criteriile de eligibilitate, insa se casatorea inainte de data contractarii creditului cu o persoana care avea o locuinta sau un credit ipotecar in derulare la data de 04 iunie.

Nu in ultimul rand, nu se poate aplica in numele copilului minor, in calitate de tutore sau reprezentant legal al acestuia (copilul indeplinind conditiile mentionate de normele de aplicare ale programului), deoarece minorii nu se califica la credit conform normelor de eligibilitate interne ale bancilor.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri