4 / 6

Ultimele schimbari in reglementarile programului Prima Casa

Potrivit ultimelor reglementari (apropate marti seara 28.07.2009 n.r.), ipoteca, pentru creditele din cadrul programului guvernamental Prima Casa, va fi legala, nu conventionala si va fi inscrisa in cartea Funciara in temeiul legii fara a mai fi nevoie de semnarea unui contract de ipoteca separat.

“Astfel, in situatia neplatii ratelor de catre client si a respingerii de catre Fondul de Garantare a solicitarii de despagubire, banca va avea dreptul sa inscrie in cartea funciara privilegiul finantatorului si sa execute garantia in baza acelui privilegiu. In consecinta, banca isi va constitui acest privilegiu fie prin intermediul unei clauze in cuprinsul contractului de vanzare-cumparare, fie prin autentificarea contractului de credit”, explica Traian Stancu, directorul departamentului legal in cadrul Kiwi Finance.

Tot prin ultimele schimbari ale reglementarilor se vorbeste despre faptul ca locuinta achizitionata prin acest program nu va putea fi instrainata pe o perioada de 5 ani de la data achizitiei, fiind notata in Cartea Funciara o interdictie in acest sens. Inainte de aceasta ultima schimbare, legea interzicea doar vanzarea imobilului astfel achizitionat, acum insa proprietarul nu poate instraina locuinta nici prin donatie, schimb etc.

Daca din punct de vedere al nivelului costurilor, creditele oferite de bancile participante la acest program sunt foarte apropiate (DAE intre 5,06 si 5,68%), spun specialistii Kiwi Finance, iar alegerea bancii la care se va depune cererea de creditare poate parea foarte simpla, clientii trebuie informati ca exista diferente semnificative intre criteriile de eligibilitate prevazute de normele interne ale fiecarei banci in parte (scoring, venituri eligibile, grad de indatorare, acceptare coplatitori etc).

Criteriile de eligibilitate pot determina un raspuns pozitiv sau negativ la cererea de credit si/sau diferente semnificative ale valorii creditului la care se califica”, spune Stancu.

Costul total al creditului este format din dobanda egala cu Euribor la 3 luni plus marja maxima de 4% in cazul creditelor in euro, respectiv dobanda egala cu Robor la 3 luni plus marja maxima de 2,50% in cazul creditelor in lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri