3 / 4

Calitatea portofoliului la sase luni

Rata creditelor neperformante ar putea atinge un varf la inceputul lui 2010, in conditiile in care pentru urmatoarele sase luni se intrevad putine semne de imbunatatire a situatiei din piata, a declarat recent presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

La jumatatea acestui an, creditele neperformante reprezentau 6,2% din totalul portofoliului de credite acordate de Banca Comerciala Romana (BCR), rata de acoperire a creditelor neperformante fiind de aproximativ 126%, potrivit raportului financiar publicat de banca.

Bruynseels a mentionat ca cele mai multe credite neperformante au venit de pe segmentul creditelor de consum, in conditiile in care, pe partea de imprumuturi ipotecare, situatia s-a stabilizat dupa ce leul s-a oprit din depreciere.

In cazul UniCredit Tiriac Bank, calitatea portofoliului bancii s-a deteriorat in primul semestru al anului 2009, similar industriei globale si pietei bancare din Romania, totusi in limite controlate si departe de periclitarea capacitatii bancii de generare a profitului.

Profitul net operational pentru primele 6 luni acopera de 3,2 ori costul riscului. Costul anualizat al riscului este de 114 puncte de baza, gradul de acoperire cu provizioane al expunerilor bilantiere este de 3,24% iar ponderea creditelor neperformante este de 3,96%.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri