3 / 4

Reactia BNR

BNR a precizat, intr-un comunicat trimis seara, ca declaratiile lui Virgiliu Stoenescu in legatura cu Banca Carpatica, facute marti seara in audierile din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament, se refereau la dificultatile bancilor romanesti in competitia cu cele straine.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei (BNR) subliniaza ca Virgiliu Stoenescu "a raspuns la o intrebare, care se referea la oportunitatea infiintarii de banci cu capital romanesc in vederea finantarii industriei si agriculturii".

"In acest context, profesorul Stoenescu a vrut sa sublinieze faptul ca a mentine in piata banci cu capital romanesc nu este deloc un lucru simplu si usor. Aceasta in conditiile unei concurente puternice pe piata bancara sustinute de mari banci cu capital strain, care detin 90 la suta din intregul sistem", se spune in comunicatul BNR citat de NewsIn.

In contextul crizei financiare actuale pe plan mondial, cu piete globalizate si in care intregul sistem bancar se confrunta cu provocari financiare, "functionarea bancilor cu capital autohton, care nu beneficiaza de sustinerea financiara a unor grupuri bancare puternice din tari dezvoltate, reclama intensificarea eforturilor actionarilor romani si cresterea performantei managementului".

"La acest fapt s-a referit profesorul Stoenescu", potrivit BNR.

Banca centrala subliniaza ca actionariatul Bancii Carpatica, "intr-un efort de consolidare a pozitiei concurentiale, a majorat de patru ori capitalul bancii in mai putin de doi ani, ceea ce asigura o buna functionare".

In ceea ce priveste Banca Comerciala Feroviara, care va fi inaugurata luna viitoare, "referirea s-a facut tot in contextul reliefarii necesitatii consolidarii capacitatii concurentiale a capitalului bancar autohton in conditiile competitiei cu bancile straine", mai arata BNR.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri