3 / 6

Comportamentul investitional imitativ

Pilonul II se evidentiaza prin mai multa prudenta, printr-o atitudine conservatoare, care a condus, potrivit vocilor avizate din piata, in randul administratorilor la un comportament investitional imitativ. Plasamentele erau si sunt facute in mare masura in active cu grad scazut de risc, atat din prudentialitate, pentru a preveni eventuale pierderi in turbulentele provocate de criza financiara, dar si pe fondul anumitor prevederi legale care impiedica fondurile sa-si asume riscuri prea mari.

“Din toate fondurile de pe piata (pilonul II) unul singur este cu risc ridicat (cel administrat de Generali Fond de Pensii n.r.), restul toate sunt cu risc mediu, ceea ce inseamna ca fiecare administrator are o singura optiune, stiind ca ai voie sa administrezi un singur fond pe pilonul II. Toti admistratorii au ales risc mediu, de aceea este normal sa se comporte similar. Totodata, am trecut printr-o perioada extrema din punctul de vedere al conditiilor de piata, de aceea este greu de crezut ca judecata investitorilor ar fi foarte diferita si s-ar diferentia prin investitii spectaculoase, pentru ca este vorba despre banii participantilor, pana la urma”, explica Boboc.

Apoi, exista inca in discutie norma de rentabilitate minima, care obliga fiecare administrator sa obtina performante peste un anumit nivel minim, calculat in functie de randamentul mediu al pietei. Pe pilonul III functioneaza deja o norma similara, urmand sa fie adoptata curand si norma de pe pilonul II.

“Orice separare de media pietei in alocarea de active presupune un risc investitional diferit, determinand rezultate investitionale in disensiune cu aceasta, ori rezultatele pot fi mult mai bune sau mult mai proaste. In conditiile in care ti-ai asumat un risc investitional separat de restul jucatorilor, dar esti masurat la piata, intotdeauna iti asumi un risc cu banii administratorului, iar daca acesta se concretizeaza in patru trimestre de performante sub minime, companiei de pensii i se retrage administrarea fondului, pierzand astfel afacerea. Este un risc mare, care determina acest comportament imitativ”.

Pe de alta parte insa, o diversificare a comportamentului investitional va veni odata cu implementarea sistemului multifond, care exista in cateva tari din jurul Romaniei si unde deja functioneaza bine. Sistemul presupune ca fiecare administrator va ofei participantilor proprii doua sau trei fonduri cu grade de risc diferite si avand posibilitatea de a fi transferati automat.

“Astfel, pe fondurile cu grad mai mare de risc administratorii isi vor asuma riscuri mai mari pentru a obtine randamente cat mai bune, iar celelalte doua fonduri se vor concentra sa conserve in primul rand fondurile obtinute de fondurile mai agresive ca apetit de risc, insa facand abstractie de sistemul multifond, pe masura ce pietele financiare vor reveni la normalitate vom vedea diferentieri in comportamentul investitional, chiar si in sistemul de pilon II existent”, detaliza Boboc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri