5 / 6

Aspectele macro ingrijoratoare

Directorul de investitii al Allianz Tiriac spune ca cea mai mare dezamagire a fost inghetarea contributiei la 2% pe pilonul II, fapt ce va avea efecte in primul rand asupra participantilor, nu numai asupra businessului administratorilor.

“Este normal sa fim dezamagiti pentru ca noi, ca administratori, ne-am facut planul de afaceri in baza legii cum era normal, iar acum am fost nevoiti sa mutam atingerea nivelului de profitabilitate cu cel putin un an mai tarziu din cauza acestei nerespectari a legii. Este un mesaj usor de transmis, dar care cred ca nu a ajuns la urechile participantilor in masura in care trebuie, iar ideea este ca cei care pierd sunt, in primul rand, chiar participantii. Cei care participa la pilonul II in 2009 si primesc 2% in loc de 2,5% din salariul brut vor iesi la pensie cu o suma cu 10-15% mai mica”, atrage atentia Boboc.

“Sistemul acesta, desi tanar, nu poate fi prima victima de fiecare data cand guvernul isi administreaza suboptim bugetul. Ne ingrijoreaza ca cei care ar trebui sa protejeze participantii au fost printre cei mai mari sustinatori ai reducerii contributiei”, a adaugat Boboc.

O alta controversa a sistemului de pensii private, propunerea de garantare a randamentelor fondurilor de pensii peste nivelul inflatiei, a fost un alt subiect foarte mediatizat. “Daca participantilor li s-ar explica ce inseamna, de fapt, aceasta propunere, cred ca nimeni nu ar opta pentru asa ceva. Orice garantie costa, orice cost inseamna un randament mai mic, care ar dezavantaja participantii”, detaliaza Boboc.

Pentru a oferi o garantie, explica reprezentantul Allianz Pensii, administratorul trebuie sa-si structureze portofoliul astfel incat sa poata sa-si asigure minimum acelui randament. Pe piata noastra financiara nu exista instrumente sa fie facut acest lucru. Pe pietele mature exista doua posibilitati.

Prima consta intr-un titlu de stat legat la rata inflatiei, cunoscut sub numele de tips-treasury inflation protected securities, in Romania insa neexistand asemenea instrumente financiare in lei, singura varianta reala este o combinatie intre titluri de stat cu randament fix si derivative legate de rata dobanzii sau la rata dobanzii si la rata de schimb. Doar asa, explica Boboc, ne-am apropia cat mai mult de un instrument protejat de rata inflatiei, fara a avea vreo garantie ca asta se va intampla totdeauna, pentru ca exista in pietele mature de capital in SUA, de exemplu, perioade cand instrumentele emise chiar de guvern aveau randamente reale negative, adica sub rata inflatiei.

“Atunci, este absurd sa ceri unui administrator privat de pensii sa garanteze ceva ce nici guvernul nu garanteaza. Oricum, daca suntem lasati sa administram conform expertizei noastre multinationale, vom oferi randamente mult peste inflatie, concluzioneaza directorul de investitii al Allianz Pensii, jucatorul numarul doi pe pilonul din industria locala, cu 1,14 milioane participanti la sfarsitul lui septembrie, si active nete de 470,95 milioane de lei pe pilonul II. Pe piata pensiilor facultative (pilonul III), Allianz-Tiriac Pensii Private este prezent cu doua fonduri, AZT Moderato si AZT Vivace, care aveau impreuna, la sfarsitul lui septembrie, active nete de circa 41 milioane de lei.

Fondurile de pensii obligatorii au obtinut un randament mediu de 13,61% pe primele noua luni ale acestui an si de 17,4% in ultimele 12 luni (cand inflatia a fost de 4,94%), iar de la lansare si pana in prezent randamentul mediu anualizat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii este de 15%.

La randul lor, fondurile de pensii facultative au obtinut un randament mediu de 12,97% pe primele noua luni ale acestui an si de 13,18% in ultimele 12 luni (cand inflatia a fost de 4,94%). De la lansare si pana in prezent, randamentul mediu anualizat al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii este de 7,62%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri