4 / 6

Legislatia trebuie sa optimizeze sistemul

Pe de alta parte, Boboc admite ca sunt aspecte care mai pot suferi imbunatatiri chiar si in legislatia primara a sistemului de pensii private autohtone.

“Noi (companiile de pensii private n.r.) trebuie sa venim cu experienta noastra pentru a ajuta la optimizarea legislatiei, care trebuie sa fie cat mai apropiata de realitatile pietei, fara a ne dori neaparat o legislatie mai permisiva, ci una cat mai functionala. Legislatia primara trebuie sa stabileasca un cadru, niste principii ale sistemului de pensii, lasand la latitudinea CSSPP sa stabileasca cadrul concret, prin legislatia secundara cu ajustarile care vor interveni de-a lungul timpului, cum este norma de derogare privind titlurile de stat, prin care Comisia a recunoscut ca trecem prin conditii extraordinare si a venit in intampinarea pietei cu aceasta norma, pentru ca fondurile sa poata investi in instrumente cat mai sigure”, explica Boboc.

Potrivit legii, limita maxima de a investi in titluri de stat este de 70%, insa, de curand, Comisia a permis depasirea acestei limite pe o perioada de inca un an.

In ceea ce priveste pilonul III, cu cat cadrul legislativ face contributia mai atractiva pentru potentialii participanti, cu atat pensiile facultative vor fi si mai usor de vandut. “Foarte multi oameni care lucreaza astazi nu sunt foarte atenti la aspectul veniturilor de la varsta pensionarii. Daca bonusurile fiscale, cadrul legislativ ar fi mai clare si mai atractive ar fi mult mai usor pentru administrator sa-i faca pe romani sa inteleaga si sa cumpere aceste produse de economisire”, explica Boboc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri