3 / 4

Raportarea IFN-urilor la CRB va diminua considerabil numarul fraudelor

Desi reprezentantul VB Leasing asteapta o diminuare importanta a numarului de fraude incepand cu ianuarie 2010, cand va incepe raportarea IFN-urilor catre Centrala Riscurilor Bancare (CRB), acestea avand totodata accesul la datele privind comportamentul de plata al clientilor, Peter Demmer crede ca vor fi incercate noi cai de fraudare a societatilor de leasing de pe piata locala.

“Prin accesul la baza de date a CRB, completata si actualizata si de societatile de leasing, potentialii clienti vor fi evaluati mult mai detaliat, avand la indemana informatii importante despre comportamentul lor la plata, inexistente pana la acel moment, care vor duce la diminuarea drastica a cazurilor de frauda. Fraudele care existau pana la acest moment datorita lipsei de informatii din baza de date CRB vor fi evitate aproape in totalitate, insa este cert ca odata eliminate situatiile acestea, se vor incerca alte cai de a frauda societatile de leasing, urmand intr-un flux normal masurile de contracarare a acestora”, explica Demmer.

Pana la acest moment au existat situatii in care clientul incheia un contract de leasing, fara a declara alte credite sau datorii, astfel ajungandu-se la intarzieri de plata sau chiar la imposibilitatea de a-si mai respecta in vreun fel obligatiile contractuale.

“Analiza de risc care evalueaza daca un potential client este sau nu eligibil pentru creditare este atat in avantajul companiei de leasing, cat si a clientului care isi va putea evalua astfel cat mai realist situatia financiara”, detaliaza Demmer.

De asemenea, se vor evita situatii de frauda, ca de exemplu in cazul celor in care clientii au incheiat in acelasi timp contracte de leasing ce aveau un obiect de leasing comun, la mai multe companii.

Pe de alta parte, seful VB Leasing crede ca prin aceasta masura de raportare a IFN-urilor catre CRB se va constitui o siguranta generala, care va creste increderea in Romania ca tara si va deschide noi porti pentru investitorii straini, al caror numar a scazut in contextul crizei financiare mondiale.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri