3 / 5

Fondurile de pensii si economia

Chile este prima tara care a implementat sistemul multipilon al Bancii Mondiale (BM) in anii 1978-1979, insa fondurile au inceput sa colecteze in 1981. Practic, se poate spune ca Chile a fost laboratorul BM pentru crearea, dezvoltarea si ulterior raspandirea modelului multipilon, care astazi functioneaza in peste 30 de state din lume.

“Experienta din domeniul pensiilor private romanesti este asemanatoare celei din Chile, iar daca la inceput aveam 22 de fonduri de pensii si o oferta larga si o concurenta accentuata, astazi avem 5 fonduri, dintre care 3 detinute de corporatii straine si 2 sunt proprietate chiliana. In prezent, fondurile de pensii reprezinta in Chile sursa principal de investitii in Chile, permitand totodata un mare avans al investitiilor chiliene in strainatate”, a explicat ambasadorul Chile la Bucuresti Carlos Parker.

Ambasadorul a adaugat ca, desi Chile era o tara care primea capital, acum exporta capital prin fondurile de pensii, iar sistemul a fost obtinut prin reforme succesive si adaptarea constanta a legilor din domeniu la experienta practica.

Sistemul multipilon a fost implementat in state care nu aveau astfel de scheme private de economisire pentru pensie si unde sistemul public al pensiilor de stat nu mai puteau acoperi nevoile de pensionare ale participantilor la sistem. Peste 30 de state au fost ajutate in ultimii 30 de ani de Banca Mondiala sa implementeze acest sistem.

De asemenea, Chile a introdus si sistemul mutifond in 2002. Sistemul multifond consta in structuri de piata prin care fiecare administrator pune la dispozitia participantilor posibilitatea de a alege intre mai multe fonduri de pensii cu profile de risc investitional diferite in functie de varsta. Astfel, cu cat participantul se afla mai aproape de varsta pensionarii, sistemul multifond presupune trecerea acestuia la un fond cu risc cat mai scazut, pentru a proteja activele si mentine o pensie cat mai mare.

La aceasta data, in Chile exista 5 fonduri de administrator, care la randul lor au cate 5 fonduri (25 de fonduri in total n.r.) fiecare cu profiluri de risc diferite intre acestea, fondul A fiind cel mai riscant, iar fondul E fiind cel mai conservator.

In Romania, sistemul multifond este in stadiu de discutii purtate la nivelul institutiilor abilitate pentru elaborarea legii necesare implementarii acestuia.

Modelul multifond este si o metoda de a feri deprecierea activelor participantilor aflati in apropierea varstei de pensionare, de exemplu, in cazul crizelor economice in care pietele financiare se afla in declin. “Criza a apropiat muncitorii de sistemul pensiilor private din Chile. Pe baza criteriului rentabilitatii acestia au devenit mult mai precauti, s-au informat de felul in care merge sistemul si s-au mutat catre fonduri cu risc mediu”, a explicat omologul presedintelui CSSPP, Alejandro Charme, inspector al Superintendentei de Pensii, autoritatea de supraveghere a pietei de pensii private din Chile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri