1 / 5

CSSPP atrage din nou atentia asupra importantei reformei pensiilor

“Romania trece prin aceleasi probleme economice care exista la nivel mondial, care s-au suprapus in Romania peste reforma in domeniul asigurarilor sociale si in special peste cea a pensiilor. Elementul pozitiv este ca s-a pus in practica in cadrul reformei implementarea pensiilor private (pensiile private obligatorii pilonul II si pensiile private facultative pilonul III) complementare celor de stat, dar pentru a culege roadele reformei este necesar sa avem in vedere pentru urmatorii ani mentinerea angajamentelor asumate de guvern in domeniul pensiilor”, a declarat presedintele Comisiei pentru Supravegherea Sistemului Privat de Pensii (CSSPP) in cadrul unui eveniment organizat in parteneriat cu ambasada Chile in Bucuresti.

Mircea Oancea (foto) a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste necesitatea de crestere a sustenabilitatii sistemului, solutia fiind un nivel cat mai mare al activelor aflate in administrarea companiilor private de pensii (iar acest lucru poate fi facut doar prin cresterea pe pilonul II al nivelului contributiei inghetat la 2%, cea mai mica din regiune. In sisteme similar cum este si cel chilian contributia este de 10% n.r.).

Totodata, este la fel de importanta continuarea implementarii masurilor suplimentare parametrice incepute de statul roman in anul 2001 de reformare a sistemului public de pensii (pilonul I).

Intre masurile parametrice aflate in discutie amintim cresterea varstei de pensionare, restrictionarea conditiilor de pensionare anticipate, eliminarea pensiilor speciale, decuplarea punctului de pensie de salariul mediu.

“Parteneriatul de cooperare cu Chile ne va ajuta atat la nivel de supraveghere, cat si la nivel de administrare, insa ne dorim si o implicare a Ministerului Muncii. Apoi, experienta dobandita de Chile in cei 30 de ani de pensii private ne va ajuta la implementarea sistemului multifond”, a detaliat Oancea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri