4 / 5

Legea de plata, experienta chiliana

Pe langa masurile luate de Chile, in cadrul reformelor, cum sunt cele de perfectionare a pilonului contributiv (similar pilonului II) si extinderea beneficiilor pe pilonul voluntar (pilonul pensiilor facultative in Romania), sistemul pensiilor private chilian are o experienta semnificativa in domeniul platilor la finalul perioadei de contributii.

In Romania, legea platii reprezinta una din principalele preocupari ale institutiilor de reglementare, insa forma finala a legii trebuie finalizata potrivit legii in vigoare a pensiilor private anul viitor.

In Chile, unde sistemul de pensii private este relativ asemanator celui romanesc, plata se face fie printr-o renta viagera acordata de o companie de asigurari de viata special autorizata pentru acest proces, fie banii raman la administrator, care plateste pensia calculata dupa speranta de viata – care in Chile este de 87 de ani pentru femei si 83 de ani pentru barbati.

Un participant chilian la sistemul de pensii private care a contribuit aproape 30 de ani in mod constant (cu posibile intreruperi ale contributiei datorita intrarii in somaj, concedii de maternitate, schimbarea locului de munca, alte cazuri asemanatoare) poate ajunge sa aiba o pensie la un nivel de 70% din ultimul salariu, potrivit lui Alejandro Charme. In Chile, nivelul contributiei la pilonul II este de 10%, mult peste 2% in Romania.

Cu toate acestea, pe langa masurile de reformare a sistemului de pensii de stat si sprijinirea pensiilor private, reprezentantii celor doua sisteme au accentuat ca toate aceste demersuri ar avea un impact mai mare si mai benefic pe fondul unor ample campanii de educare financiara a participantilor, care trebuie sa inteleaga beneficiile si oportunitatile sistemului de pensii privat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri