3 / 4

Bancile au acordat in vara primul "club loan", de 1 mld. euro

Ministerul Finantelor Publice a angajat un imprumut de 1 miliard de euro de la opt banci cu scopul de a-si restructura datoria pe termen scurt, deoarece conditiile au fost mai avantajoase decat daca statul s-ar fi imprumutaat pe piata externa.

Astfel, BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen, Banca Transilvania, Volksbank, Bancpost si Alpha Bank au imprumutat statul cu un miliard de euro, fiecare banca venind cu sume diferite in structura imprumutului acordat, la o dobanda care ar fi fost de 5% pe an. Varianta de finantare prin "club loan" este mai flexibila decat un credit sindicalizat sau o emisiune de eurobonduri si reprezinta o alternativa la titlurile de stat.

Bancherii sustin ca accepta sa acorde statului viitoare imprumuturi, dar ar vrea sa vada ca se intampla ceva cu acesti bani. "Am prefera sa vedem ca le dam banii pentru a se restructura datoriile si ca sa depasim o perioada grea cu scadere economica, insa observam ca ei nu fac nimic. Sectorul privat s-a restructurat, a redus cheltuielile si a diminuat numarul de angajati, dar sectorul guvernamental nu a luat nicio masura in acest sens. Am vrea sa vedem si efecte", afirma un bancher de top care a preferat sa ramana anonim.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri