3 / 4

Structura cheltuielilor de consum

De asemenea, obiceiurile de consum ale romanilor reprezinta un model puternic dezechilibrat, considera analistii AT Kearney, comparand structura cheltuielilor romanilor cu cea din alte state ale Uniunii Europene (UE).

Astfel, 72% din cheltuielile populatiei din Romania sunt pentru consum, iar cea mai ridicata pondere din acestea o au costurile cu mancarea si bauturile fara alcool (42%), urmate de cheltuielile pentru intretinerea casei (19%). Circa 7% din cheltuielile de consum sunt pentru tigari si alcool, 6% pentru sanatate, alte 6% pentru transport, 5% pentru comunicatii si 17% reprezinta alte cheltuieli.

Cheltuielile cu mancarea si bauturile fara alcool ale romanilor au o pondere de 2,7 ori mai mare in cheltuielile de consum ale romanilor, comparativ cu zona euro, in timp ce costurile cu intretinerea casei au o pondere mai mica in cheltuielile de consum fata de media zonei euro (22,7%), ca urmare a costurilor mai reduse din Romania.

Si cheltuielile cu transportul sunt mult mai reduse in Romania ca pondere in cheltuielile de consum fata de media zonei euro (15,1%), insa ponderile cheltuielilor cu sanatatea sunt aproximativ similare.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri