3 / 5

2009 – anul in care bancile au devenit mai prudente si consumatorii mai precauti

“In mod cert 2009 a fost anul in care si economia romaneasca a resimtit impactul crizei internationale. In acest context, bancile au devenit mai prudente si selective in activitatea de creditare. In acelasi timp, consumatorii au devenit mai prudenti, in conditiile in care nu au mai fost siguri de locul lor de munca sau de veniturile lor, devenind astfel mai conservatori in ceea ce priveste contractarea de imprumuturi”, explica Lakis Couninis.

Si Romania a fost afectata de amplitudinea evenimentele internationale din sistemul bancar. Totusi, bancile locale s-au dovedit solide, nefiind expuse pe segmentul “activelor toxice”.

“In 2009 s-a vazut o incetinire a activitatii de creditare pe partea de retail, datorita abordarii prudente atat din partea bancilor, cat si a consumatorilor. Majoritatea bancilor, inclusiv Banca Romaneasca, au incetat sa mai ofere dobanzi fixe pe perioade determinate, revenind la imprumuturile tradtionale, cu dobanda variabila. Acest lucru a incetinit piata, iar expansiunea creditului pe care am vazut-o in trecut s-a oprit. Trebuie sa spunem, bineinteles, ca expansiunea din trecut a fost un pic prea rapida”, a declarat Couninis.

In timp ce activitatea de creditare incetinea, bancile s-au reorientat spre atragerea de depozite, coroborat cu dorinta populatiei de a–si consolida economiile.

“Toate bancile s-au axat pe depozite in 2009, la fel ca si populatia. Oamenii au inceput sa economiseasca mai multi bani pentru perioadele dificile. In acest context, Banca Romaneasca si-a diversificat oferta de produse de economisire, astfel ca pe langa depozitele curente sau la termen avem si alte produse mai flexibile si mai avantajoase, cum ar fi conturile de economii. Ne asteptam ca depozitele sa mai creasca in 2010, dar probabil nu cu viteza din 2009”, a mai detaliat Lakis Couninis.

Pe de alta parte, Banca Romaneasca s-a axat in 2009 si pe dezvoltarea infrastructurii interne a bancii. “Am gasit timp sa ne ocupam de infrastructura din banca cu scopul de a imbunatatii si eficientiza anumite procese interne. Am incercat sa reducem si costurile, dar fara a afecta strategia de dezvoltare a bancii”, a mentionat Lakis Couninis.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri