10 / 14

Produsele unit-linked: O solutie in 2010?

Asigurarile de viata unit-linked cu componenta investitionalaraman o optiune importanta in vederea acumularii pe termen lung. In viziunea specialistilor consultati, prin diversitatea produsului, acesta ramane una dintre principalele recomandari in vederea investitiilor in 2010.
Ce are diferit un produs unit-linekd este ca odata ce ti-ai asumat riscul, poti sa alegi cum sunt investiti banii (in mod uzual, profilul de risc al fiecarui client, in functie de care acesta alege structura programului investitional, este facut de consultantul companiei de asigurari n.r.).

Atunci, in functie de apetitul la risc al fiecarui client, exista o plaja foarte larga de optiuni in ceea ce priveste programul de investitii, care trebuie ales in functie de orizontul de timp in care acesta s-a gandit sa economiseasca.

“Produsul trebuie inteles, apoi ales in functie de necesitatile clientului. Daca investesti pe termen mai scurt mergi spre un fond cu volatilitate mai mica (investitiile sunt desigur facute in instrumente cu venit fix), daca investesti pe termen mai lung investesti in actiuni, volatilitate mai mare insemana pe termen lung profit mai mare”, spune Cornelia Coman (foto), CEO ING Asigurari de Viata si presedinte al consiliului de administratie al ING Pensii.

"Nu credem in retete. Solutiile sunt propuse in functie de profilul si de nevoile fiecarui client in parte », adauga la randul sau Ovidiu Racoveanu, directorul diviziei asigurari de viata din cadrul Generali Asigurari. El mai spune ca, romanii investesc preponderent in lei, in special datorita interventiei Bancii Centrale, care ofera oportunitati de investitie in moneda locala.

“Pe de alta parte, economisirea in euro este, de asemenea, o alternativa demna de luat in considerare, in contextul relansarii unor economii europene”, explica Racoveanu. Generali ofera produse atat pentru programele investitionale in lei, cat si pentru euro.

Astfel, sunt asteptate cresteri in ceea ce priveste cresterea ponderii acestui segment de polite in cadrul portofoliilor companiilor de profil. “Pentru 2010, estimam cresterea segmenului asigurarilor de viata unit-linked (cu componenta investitionala), in contextul stabilizarii unor indicatori economici si al cresterilor asteptate pe bursa”, explica Racoveanu.

Mai mult, oficialul Generali crede ca popularitatea acestor produse va creste in urmatorii ani treptat si constant. “Produsele unit-linked ofera posibilitatea unei flexibilitati a investitiei, respectiv optiunea de a trece de pe un fond de risc superior pe unul redus. Tinand cont de aceste avantaje, credem ca vor fi din ce in ce mai populare in urmatorii ani”, a mai spus Racoveanu.

In contextul scaderilor dramatice din 2008, cand pietele financiare se confruntau cu cele mai puternice turbulente in contextul celei mai grave crize din ultimii 70 de ani si fondurile in care programele unit-linked alocau activele cunosteau scaderi semnificative determinand multi dintre clientii companiilor de asigurari sa renunte la contracte, fenomen care a continuat si in 2009. Totusi, Racoveanu explica faptul ca fondurile vor recupera rapid din pierderea de anul trecut (2008 n.r.). “De exemplu, cresterea fondului Activ al companiei Generali a fost de 57% in 2009 », spune Racoveanu.

“Lectia romanilor a fost sa inteleaga volatilitatea. Ne obisnuisem, inainte de criza, sa avem doar cresteri si corectii usoare. Trebuie sa intelegem ca exista si corectii majore, ca in 2008 pentru ca in 2009 au fost cresteri. Daca astazi valoarea unitatii este mica, dar peste 3 zile, o luna sau doua isi revine si nu trebuie sa ne mai panicam, ci sa privim investitia pe termen lung asa cum este gandit acest gen de produs ”, argumenteaza CEO-ul ING Asigurari.

Potrivit structurii de investitii si randamentele de la inceputul anului pana la 30 octombrie 2009 toate programele de investitii unit-linked , in lei, ale ING Asigurari de Viata au inregistrat cresteri semnificative.

“La nivel de piata este greu de spus ce se va intampla cu randamentele in 2010, putem face doar estimari, speram o revenire a economiei romanesti si speram sa avem totodata sustinere si din partea pietei de capital ca in 2009. Vom avea totusi corectii pe termen scurt, trebuie sa recunoastem ca la nivelul pietei monetare si credem ca se va reflecta si la nivelul randamentelor titlurilor de stat va fi o usoara scadere comparativ cu anul 2009. In 2009 au fost dobanzi foarte mari, care deja au inceput sa scada acum la final de an”, a mai declarat Coman.

Ea a adaugat ca randamentele au fluctuat, in 2009, de la un fond la altul asa cum este normal in functie de instrumentele in care s-a investit. Astfel, randamentele lor de la inceputul anului fiind de +8,9% pentru programul Bond, de +20,3% pentru Mixt25, +33,6% pentru Mixt 50, de +38,8% pentru Mixt 75% si +47,5% pentru Equity.

Structura programului Bond consta in titluri de stat 47,4%, Oobligatiuni corporative 33,9%, obligatiuni municipale 0,7% si depozite bancare 18,1%. Programul mixt 25 are o componenta de 10,8% alocari in titluri de stat, obligatiuni corporative 9,7%, titluri de participare IRBF (IRBF = International Romanian Bond Fund) 51,8% si titluri de participare IREF (IREF = International Romanian Equity Fund) 27,8%.

Prin MIXT50 s-au investit in titluri de participare IRBF 48,7% dia ctive in depozite bancare 0,8% si 50,6% in titluri de participare IREF.

Programul MIXT75 a vut o componenta de titluri de participare IRBF de 23,7%, depozite bancare 1,3% si titluri de participare IREF 75,0%. Nu in ultimul rand, programul EQUITY,care a avut cel mai bun randament in perioada mentionata are o componenta dcar econsta in alocari in depozite bancare de 0,8% si titluri de participare IREF in proportie de 99,2%.








Inapoi la articol

Setari Cookie-uri