2 / 4

Trendul descendent al dobanzilor la credite se va accelera

„Decizia BNR era una asteptata de cea mai mare parte a analistilor. Reducerea este motivata de inflatia in scadere si de imbunatatirea perceptiei de risc a investitorilor fata de Romania. In plus, cred ca este importanta si schimbarea de limbaj in ceea ce priveste gestionarea lichiditatii din piata monetara, BNR urmarind o gestionare „adecvata” fata de una „ferma” decisa la sedinta anterioara. Acest lucru ar putea insemna ca BNR va urmari o gestionare a lichiditatii in functie de conditiile efective din piata monetara si valutara”, a declarat Ionut Dumitru (foto), economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

"Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit", se precizeaza in comunicatul de presa transmis de banca centrala.

Unii analisti considerau ca banca centrala va scadea nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta constituite de banci, de la 25% in prezent la 20%. In cazul pasivelor in lei, analistii nu se asteptau la modificari ale rezervelor minime obligatorii, rata acestora fiind in prezent de 15%.

Ultima scadere a rezervelor minime obligatorii a avut loc intr-o sedinta "surpriza" din luna noiembrie 2009, cand CA al BNR a hotarat reducerea RMO pentru pasivele in valuta ale bancilor de la 30% la 25%, insa fara a opera si o reducere a dobanzii.

„Cred ca reducerile de dobanda operate de catre BNR in ultima perioada vor fi un stimul important pentru creditarea in lei in perioada urmatoare, fiind de asteptat ca dobanzile la credite sa isi continue si chiar sa isi accelereze trendul descendent pe care s-au inscris. De asemenea, probabil ca si dobanzile la depozite vor continua sa scada in perioada urmatoare. Reducerea rapida a dobanzilor interbancare ca urmare a deciziilor BNR din ultima perioada va face ca transmisia deciziilor BNR catre dobanzile la credite si depozite sa fie mai rapida”, sustine economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania.

Banca centrala sustine ca politica monetara a ramas prudenta, vizand asigurarea pro-activa a unui ansamblu de conditii monetare reale adecvat atat convergentei ratei inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, cat si revitalizarii sustenabile a procesului de creditare a economiei romanesti.

„Nu cred ca decizia va avea un impact semnificativ asupra cursului de schimb pentru ca ea a fost asteptata de catre piata si era deja inclusa in pret”, a adaugat Ionut Dumitru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri