3 / 4

Dobanzile la credite se reduc mai incet decat cele la depozite

Banca centrala pune un accent mai mare pe stimularea economiei, prin revitalizarea creditarii private si sustinerea cererii, in conditiile in care mizeaza pe continuarea procesului de dezinflatie.

Astfel, in comunicatul detaliat al deciziilor de politica monetara de miercuri, Banca Nationala a Romaniei argumenteaza scaderea dobanzii cheie de la 7,5% la 7% prin necesitatea unei politici monetare care sa vizeze nu doar stabilitatea pe termen mediu a preturilor, ci si "revitalizarea sustenabila a procesului de creditare a economiei romanesti".

“Exista o asimetrie in trasmiterea semnalelor de politica monetara in sensul ca dobanzile la credite practicate de bancile comerciale se reduc mult mai incet decat scad cele la depozite. Aceasta simetrie exista pentru ca bancile au numeroase restrictii, in principal legate de evolutia creditelor neperformante, restrictii care nu le permit sa reduca mai mult ecartul dintre dobanzile la creditele acordate si dobanzile la depozitele atrase”, a explicat, pentru Wall-Street, Lucian Croitoru (foto), consilierul guverntorului BNR pe probleme de politica monetara.

Banca centrala precizeaza ca a sesizat persistenta deficitului de cerere agregata, consolidarea la niveluri sustenabile a deficitului de cont curent si continuarea scaderii in termeni anuali reali a creditului acordat sectorului privat, concomitent cu mentinerea unei dinamici inalte a creditului guvernamental, sugerand ca se impune reluarea creditarii si, implicit, reducerea dobanzilor la credite.

“Insa, este clar ca, desi mult mai incet decat ar trebui, dobanzile la credite se vor reduce”, a concluzionat Lucian Coitoru.

Afla aici cum isi explica BNR decizia


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri