2 / 4

Problema contractelor in derulare

Proiectul de lege vizeaza totodata ca circa 8 milioane de contracte incheiate de populatie cu institutiile de creditare, aflate in derulare in prezent, sa fie armonizate cu noua directiva europeana, a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

In acest sens, institutia va incepe discutii cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB), dar si cu Asociatia Societatilor Financiare Nebancare din Romania (ALB) in vederea aplicarii cerintelor Uniunii Europene cu privire la contractele de creditare.

Protectia Consumatorilor vrea ca cerintele UE sa fie aplicate atat creditelor noi, cat si celor aflate deja in derulare, in vreme ce reprezentantii institiutiilor de finantare dezaproba masura. "Daca am aplica prevederile directivei doar la creditele noi, scopul acestei legi de protectie a consumatorilor nu ar mai fi atins, deoarece majoritatea creditelor se afla in derulare. Criza financiara, inasprirea conditiilor de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) au facut ca numarul de credite noi sa fie mic in raport cu numarul mare de credite aflate in derulare", a mai explicat Meiu.

Constantin Cerbulescu a mentionat ca ANPC incearca aplicarea noilor prevederi si la contractele de credite in derulare la aceasta data. „Proiectul final de lege va fi inaintat Guvernului dupa discutiile cu asociatiile institutiilor de finantare, insa noi ne dorim sa ramana cat mai multe dintre aceste prevederi in forma finala a actului normativ”, a spus Cerbulescu.

"In caz de nerespectare a legii, se vor aplica sanctiuni banesti, dar si sanctiuni complementare, care merg pana la propunerea de suspendare a activitatii, pana la rezolvarea problemelor", a adaugat Meiu, adaugand ca nu s-a stabilit pana acum nivelul acestor sanctiuni.

La aceasta data, cu toate ca majoritatea partilor implicate in sistem aproba ca prevederile proiectului de lege sa fie aplicate si contractelor in derulare, Dragos Marinescu, vicepresedintele ALB si presedinte al consiliului de credit de consum, dezaproba acest fapt invocand faptul ca regulile jocului nu pot fi schimbate pe parcurs.

„Prevederile Directivei europene, asa cum a fost adoptata de Parlamentul European, in articolul 30, spune explicit ca prevederile prezentei directive nu se aplica contractelor aflate in derulare la data implementarii acesteia. Singura tara din Europa, dupa stiinta noastra, care a ales prin ANPC sa extinda directiva si asupra contractelor aflate in derulare este Romania. Deocamdata este vorba despre o initiativa a ANPC, ALB si ARB si-au exprimat deja dezacordul in acest sens”, a declarat, pentru Wall-Street, Dragos Marinescu (foto), vicepresedintele ALB.

De asemenea, spune Marinescu, exista si alti actori in piata care nu sunt de acord cu aceasta propunere. „Am aflat ca s-a format o pozitie si de catre BNR, voci ale specialistilor in domeniu financiar si domeniu juridic, care vorbesc despre o aplicare retroactiva a legii, dar sunt si voci care sprijina acest proiect de aplicare a noilor prevederi si contractelor in derulare, voci de genul asociatiilor pentru protectia cosumatorilor”, a spus oficialul ALB.

In viziunea sa, va fi o mare problema din punct de vedere logistic, peste 8 milioane de contracte vor trebui modificate, ceea ce presupune costuri uriase. „Ne mentinem dezacordul fata de aceasta initiativa, numai initiativa la aceasta data, dar ramane de vazut care va fi rezultatul.

Noi vom solicita ca aceasta lege de transpunere a directivei europene sa respecte prevederile acesteia, sa fie aplicate contractelor semnate la data intrarii in vigoare, nu si celor deja in derulare, pentru ca nu este normal sa se schimbe regulile jocului pe parcus”, a tinut sa precizeze Marinescu.

La randul sau, Valentin Mircea, consilier in cadrul Consiliului Concurentei, a precizat ca deocamdata suntem singura tara in care se doreste aplicarea prevederilor directivei si pentru contractele in desfasurare.

„Implementarea Directivei nu este in toata Europa finalizata. Am facut o analiza si am primit raspunsuri de la jumatate din statele europene, in urma acesteia am aflat ca exista in multe tari astfel de initiative (Franta si Germania). De fapt, nu este vorba despre aplicarea retroactiva a legii pentru ca acele contracte sunt cu derulare in timp”, a explicat Mircea, adaugand ca este posibil ca bancile sa aiba nevoie de mai mult timp (120 zile) pentru implementarea noilor masuri decat termenul de 90 de zile de la data implementarii directivei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri