3 / 6

Beneficiile deductibilitatii pentru economie si stat

Simularile din raportul UNSAR arata ca volumul suplimentar de investitii generat de deductibilitate, in conditiile in care companiile de asigurari sunt cei mai mari investitori institutionali din OECD, ar avea un impact direct asupra cresterii economice. Totodata, ar constitui o sursa de finantare a statului pe termen lung si o alocare mai eficienta a capitalului.

Volumul suplimentar de investitii generat de deductibilitate este semnificativ si ar putea ajunge la 3,7 miliarde de lei in urmatorii 5 ani, in valoare prezenta.

In ceea ce priveste impactul asupra bugetului de stat, se mai estimeaza ca veniturile generate, in valoare de 5,2 miliarde de lei (vezi tabel), vor compensa in proportie de peste 97% pana in 2015 cheltuielile generate de introducerea deductibilitatii.

Venituri si cheltuieli asociate deductibilitatii in valoare prezenta (mil.lei)



Sursa: Estimarile din raportul UNSAR


Volumul veniturilor la bugetul de stat ca urmare a introducerii deductibilitatii ar proveni din cresterea volumului investitiilor pe piata financiara, cresterea din impozitul asupra profitului societatilor de asigurare, cresterea impozitului pe venitul agentilor si venitul rezultat din impozitari retroactive ale contractelor reziliate (rata de reziliere a contractelor luata in calcul de UNSAR fiind de 25% n.r.)", a mai precizat Coman.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri