1 / 6

De ce este nevoie de aceasta deductibilitate?

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) a cerut autoritatilor, printr-o scrisoare, introducerea deductibilitatii totale pentru asigurarile de viata cu maturitate de peste 10 ani in limita a 400 euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Daca propunerea va fi pusa in aplicare, 80% din totalul contractelor de asigurare de viata care sunt in vigoare ar beneficia de introducerea deductibilitatii fiscale.

„Guvernantii ar fi interesati de aceasta propunere daca nu gandesc pe termen scurt. Pe termen lung se vede clar si asta incercam sa aratam ca in 5 ani aceasta cheltuiala ar fi recuperata si beneficiul ar fi mult mai mare pentru ca am reusi sa luam o parte din povara statului de a asigura cetatenilor niste venituri minime in cazul in care au loc evenimente neprevazute cu bugetele familiale. Sa nu uitam ca la aceasta data protectia sociala este exclusiv in seama statului, care ar putea sa asigure un pachet de baza si sa scada cheltuielile cu asigurarile sociale stimuland pe de alta parte protectia in sistemul privat”, a declarat Cornelia Coman (foto).

Vicepresedintele UNSAR a adaugat ca se doreste o aplicare a deductibilitatii inca de anul viitor. „Speram ca propunerea noastra va fi aplicata din 2011. Noi incepem discutiile de acum, dar trebuie sa fim realisti in acest context economic, de aceea speram ca 2012 sa fie cea mai indepartata data de aplicare a deductibilitatii”, a detaliat Coman, care mai ocupa si functia de director general al ING Asigurari de Viata.

Scrisoarea a fost semnata de presedintele UNSAR Cristian Constantinescu, de vicepresedintele Uniunii, Cornelia Coman, dar si de presedintele Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu. Documentul a fost trimis Guvernului, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Muncii si comisiilor de specialitate din cadrul Parlamentului.

Scrisoarea in care se solicita deductibilitate totala (aplicata atat angajatului asigurat, cat si angajatorului) de 400 euro pe an pentru asigurarile de viata vine in urma unui studiu al UNSAR, care arata un deficit de protectie (diferenta dintre resursele financiare necesare si cele disponibile n.r.) accentuat in randul romanilor, un deficit de 98 de miliarde de euro in 2008, potrivit calculelor Uniunii.

Studiul mai arata si venituri insuficiente de care dispun romanii la varsta pensionarii dublate de scenarii cel putin ingrijoratoare ale evolutiei demografice.

"In ce priveste economisirea pentru varsta pensionarii, in prezent, mai putin de jumatate din populatia activa este asigurata pentru pensii, respectiv mai putin de 5 milioane de persoane din cele 10,5 milioane cat numara populatia activa”, spune Coman.

UNSAR si-a mai motivat propunerea si prin nivelul actual ridicat al contributiilor sociale, care limiteaza beneficiile aditionale oferite de angajator.

Exceptie de la aceasta initiativa fac asigurarile de viata atasate creditelor. Cornelia Coman a explicat ca marea majoritate a asigurarilor de viata atasate creditelor bancare nu sunt incheiate voluntar, acesta fiind motivul pentru care nu a propus introducerea deductibilitatii si pentru aceasta categorie.

"Partea de stimulare se justifica atunci cand clientii sunt cei care aleg sa incheie o polita de asigurare de viata", a declarat Coman.

Coman, care mai ocupa si functia de presedinte a consiliului de Administratie al ING Fond de Pensii a mai spus ca plafonul de deductibilitate din impozitul pe venit ar fi similar celui de pe segmentul pensiilor private facultative, care dispune de acest beneficiu, in limita a 400 euro pe an, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri