5 / 6

Exemplul altor state in stimularea dezvoltarii pietei asigurarilor de viata

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene (UE), la fel ca si cei mai multi dintre membrii OECD, stimuleaza prin mijloace fiscale dezvoltarea pietei asigurarilor de viata. De cele mai multe ori masurile luate vizeaza reduceri ale impozitelor sau deductibilitatea primelor de asigurare asociate produselor de economisire pe termen lung.

De exemplu, Bulgaria acorda, incepand cu 2002, deductibilitate primelor de asigurare, in limita a 10% din venitul personal anual.

Din anul 2001, Cehia acorda deductibilitate pentru contractele de asigurari de viata incheiate pentru minimum 5 ani, inaintea implinirii varstei de 60 de ani, in limita a aproximativ 400 de euro anual. Daca se renunta la polita inainte de maturitate, toate beneficiile de taxare trebuie returnate.

Ungaria a inceput mult mai devreme, astfel ca din 1995 acorda deductibilitate persoanelor cu castiguri sub pragul de aproximativ 15.000 de euro. Aceste persoane pot deduce din impozitul pe venit 20% din primele de asigurare de viata platite la politele cu termen de cel putin 10 ani.

Si Slovacia acorda din 2004 deductibilitate pentru contributiile la asigurari de viata in limita a aproximativ 300 de euro pe an.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri