3 / 4

Economia este inca in criza

Datele statistice analizate de Banca Nationala releva o usoara atenuare a ritmului de scadere a consumului final, imbunatatirea performantelor exporturilor si mentinerea deficitului de cont curent la niveluri sustenabile. Totusi, economia Romaniei este inca in recesiune, dupa ce produsul intern brut a scazut cu 1,5% in ultimul trimestru din 2009 comparativ cu trimestrul precedent.

Reprezentantii Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR-1903, sustin ca anul 2010 se anunta deosebit de dificil si ca primele doua trimestre vor fi problematice.

"Cresterea economica poate reveni spre finalul anului, dar va fi foarte firava. Se asteapta ca sistemul bancar sa isi reia treptat creditarea. Executia bugetara in 2010 va suporta rigorile supravegherii FMI pentru incadrarea in cifra de deficit bugetar angajata de 5,9% din PIB", informeaza UGIR-1903 in cadrul unui raport.

Potrivit acestuia, Romania se afla inca in plina criza economica, iar sfarsitul acesteia nu poate fi inca prevazut.

Banca Nationala a inceput sa reduca dobanda de politica monetara inca din 2009 pentru a stimula economia, insa spatiul sau de manevra in acest sens este limitat, sustin economistii.

Rata inca ridicata a inflatiei si cererea slaba din economie nu mai lasa loc bancii centrale decat pentru inca o reducere a dobanzii de politica monetara, de 0,25 sau cel mult 0,5 puncte procentuale, subliniaza analistii Citibank.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri